Kamu Denetçiliği Kurumu, çalıştığı belediyede ihalenin şartlarını yerine getirmeyen şirkete hakediş belgesi imzalamadığı için iki yıl boyunca sistematik mobbinge maruz kaldığını belirten çalışanın mali haklarının verilmesi ve mobbing olarak algılanacak uygulamalara son verilmesi tavsiye kararını aldı.

Kamu Denetçiliği Kurumu, Aydın Belediyesinde şube müdürü olarak çalışan vatandaşın belediyenin verdiği ihalenin şartlarını yerine getirmeyen şirkete hakediş belgesi imzalamadığı için iki yıl boyunca sistematik mobbinge maruz kaldığı gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine başvurucunun psikolojik tacize uğradığını tespit etti. Kamu Denetçiliği Kurumundan yapılan açıklamada, 2015 yılında Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde ihale danışmanlık hizmet alımında kontrol amiri olarak çalışan başvurucunun bir ihalede şartlarını yerine getirmeyen şirkete hakediş belgesi imzalamadığı için Şube Müdürü kadrosunda olmasına rağmen il merkezine 90 km mesafedeki Buharkent ASKİ Şube Şefliğine bir şefin altında çalışmak üzere tayin edildiği belirtildi. Refakatçi izni olduğu gün işe gelmedi diye soruşturma açılan başvurucunun odası ya da bilgisayarı olmadığı için mesaisini bankta tamamladığı, 1,5 yılın sonunda kendisine verilen odada masasının karşısına kamera koyularak her türlü hareketinin izlendiği kaydedildi. İki yıl boyunca birçok soruşturma geçiren, her gün kilometrelerce yol teperek iş yerine ulaşan, kamerayla her hareketi izlenen başvurucunun kendisine mobbing yapıldığı gerekçesiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna şikayette bulunduğu ifade edildi.

Yapılan inceleme sonucunda hukuk literatüründe "ilk görünüş ispatı" delillerinin bulunduğu ve başvurucunun psikolojik tacize uğradığının tespit edildiği belirtildi. KDK'nın tavsiye kararında başvurucunun Aydın il merkezine atamasının yapılması, mali haklarının verilmesi ve süreçte mobbing olarak algılanacak uygulamalara son verilmesi yer aldı. (İHA)