ANAP'ın eski bakanlarından Güneş Taner, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na açıklamalarda bulundu.

Taner, 28 Şubat sürecinin ekonomi ayağıyla ve 2001 krizindeki banka hortumlamalarıyla ilgili soru karşısında, "Bunu bana değil Kemal Derviş'e sormanız lazım" dedi.

Vatan gazetesinin haberine göre Taner, "Kemal Derviş diye biri yanında eşi olup olmadığı belirsiz bir bayanla geldi. IMF'den gelen 40 milyar dağıtıldı, para yok oldu gitti; kimse sorgulamadı. Bu para kime dağıtıldı, nerelere verildi?" diye sordu.

Taner, "Bu hazine kayıtlarında vardır ve komisyon olarak bakabilirsiniz. 40 milyar dolar yok oldu, Derviş de çekip gitti. 'Hanımın' dediği o kişiden ABD'ye döner dönmez ayrıldı. Nasıl ayrıldı, mahkeme kararı var mı, yok mu bilmiyorum. Derviş şimdi sadece ABD'lilerin kullandığı yetkiyle yeni bir göreve getirildi. Arkasında ABD'nin olduğu açık" ifadelerini kullandı.

"ERGENEKON'UN PERDE ARKASINDA ABD VAR"
Ayrıca, 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinin ardından ABD'nin askeri kanat içinde bu işten sorumlu tuttuğu isimlere karşı tavır olduğunu savunan Güneş Taner, toplantının kayıtlı bölümünde isim vermeden, tutanak ve ses kaydının yapılmadığı sohbet bölümünde ise açık açık Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarının perde arkasında ABD'nin olduğunu söyledi.

"FİİLİ DARBEYİ SÜLEYMAN DEMİREL ÖNLEDİ"
Taner, "Bir darbe planı yapılmış ama 3 sene geçmiş ve darbe olmamış Böyle şey olur mu? Tasviye operasyonu gerçekleştirildi" ifadelerini kullandığı öğrenildi. Taner, 28 Şubat'ın postmodern darbe olarak nitelendirilebileceğini, fiili darbeyi dönemin cumhurbaşkanı Süleyma Demirel'in önlediğini söyledi.