AA

İSTANBUL - Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde toplanan ve kendilerine ''Kenan Evren'i Koruyanları İzleme Komitesi'' (KEKİK) adını veren grup adına bir açıklama yapan sanatçı Lale Mansur, 12 Eylül 1980 sabahı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bir darbeyle ülke yönetimine el koyduğunu, 1 Mayıs 1977'de Taksim'de, ardından Çorum ve Maraş'ta yapılan katliamların planın parçaları olduğunu ve bu tür şeylerin askerin geleneksel taktik alanları içerisinde bulunduğunu öne sürdü. 

''12 Eylül darbesini yapanlar cezasız kalamaz. Darbeden 30 yıl sonra yapılan referandumda 'evet' dememizin en büyük nedeni Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanmasını sağlamaktı. 13 Eylül sabahı Türkiye'nin her yerinden darbeciler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu'' ifadesini kullanan Mansur, bütün bunlara rağmen Kenan Evren'in savcılığa ifadeye çağrılmadığını ve diğer darbeciler hakkında da işlem yapılmadığını savundu.

Dünyada darbecilerini yargılayan ülkeler olduğunu ve Kenan Evren'i koruyanlara Arjantin örneğini hatırlatmak istediklerini ifade eden Mansur, şunları söyledi: 

''Şimdi biz KEKİK olarak suç duyurumuz hakkında işlem yapmayan memurundan amirine, savcısından hakimine, müsteşarından bakanına, Başbakanından Cumhurbaşkanına kadar herkesi izleyeceğiz. Müracaatımız hakkında işlem yapmayanları adıyla unvanıyla kamuoyuna duyurup teşhir edeceğiz.''        

Başvurularını kabul eden İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ve suç duyurusu hakkında işlem yapmadıklarını öne sürdükleri Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık'ı göreve çağıran Mansur, ''Aksi taktirde Kenan Evren'i koruduklarına karar verip, gerekli işlemlerin yapılması için Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e müracaat edeceğiz. Adalet Bakanı da Evren'i korursa, Başbakan ve sonra Cumhurbaşkanı'na gideceğimizi bildiririz'' dedi.

''Takipteyiz Kenan Evren yargılanacak'' yazılı pankart açan ve aralarında Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edildiği belirtilen eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu ile BDP Milletvekili Ufuk Uras'ın eşi Zeynep Tanbay'ın da olduğu grup, açıklamanın ardından dağıldı.