Özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi , KESK’lilerin KCK soruşturması kapsamında tutuklanmasına yapılan itirazı gerekçe göstermeden reddetti. Oysa 5 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni yargı paketine göre hakimlerin ‘tutukluğa devam’ kararları için ‘sağlam gerekçeler’ yazmaları gerekiyordu. KCK soruşturma kapsamında KESK üyesi 28 sendikacı 28 Haziran 2012’de tutuklanmıştı. KESK’lilerin tutukluluk hali devam ederken, Meclis tatile girmeden önce kabul edilen ve ‘3. yargı paketi’ olarak bilinen yasa, 5 Temmuz’da yürürlüğe girdi ve CMK’nın ‘tutuklama kararını’ düzenleyen maddesi değiştirildi. 

‘Sağlam gerekçe’ yazılmadı 
Yeni düzenlemeye göre, “Tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu husustaki tahliye isteminin reddine” ilişkin kararlarda, ‘kuvvetli suç şüphesini, tutuklama nedenlerinin varlığını, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu gösteren deliller somut olgularla’ gerekçelendirilecekti. Yani hakimlerin ‘tutukluluğa devam’ kararlarına güçlü gerekçeler yazmaları gerekiyordu. Tutuklu KESK’lilerin avukatları da bu yeni yasa kapsamında tutukluluğa itiraz etti. Ancak mahkeme, bu itirazı dün reddetti. Cumhuriyet Savcısı yazılı görüşünde, KESK’lilerin tahliye talebinin reddedilmesi gerektiğini belirterek, “Şüphelilerin üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumuna göre, talebin reddine karar verilmesi talep olunur” dedi. 

Hakim Muhammet Alabaş başkanlığında toplanan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de tek cümlelik bir açıklamayla talebi reddetti: “İtiraza konu kararda usul ve yasaya aykırılık görülmediğinden şüpheli ve şüpheli vekillerinin itirazlarının reddine ve şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.” Oysa yapılan yasa değişikliğine göre hakimlerin, tutukluğa devam kararı verirken gerekçelerini detaylı bir şekilde ve somut deliller ışığında ortaya koymaları gerekiyordu. 

KESK’lilerin avukatlarından Levent Kanat, bu karar ile 3. yargı paketindeki yeni düzenlemelerin uygulanmadığının görüldüğünü altını çizerek Radikal’e şunları söyledi: “Yasa koyucunun yasa yaparken muradı yargıçlar tarafından dikkate alınmamaktadır. Ne yazık ki, gerekçesiz karar vermekte ısrar etmektedirler. Bu durum yasa yapmanın tek başına yeterli olmadığını göstermektedir. Yasa yapmakla tutuklu sorunu tek başına çözülmüyor. Bu karar bunu göstermektedir. Bu konuda bir direngenliğin olduğu çok açık görülmektedir.” 

‘Kararlara itiraz edilmeli’ 
Radikal’e konuşan Kültür Üniversitesi Ceza Hukuku öğretim üyesi Durmuş Tezcan da mahkeme kararların mutlaka gerekçeli yazılması gerektiğini söyleyerek, “Yeni yasal düzenlemede bu çok daha açık konuldu. Gerekçesiz kararlara itiraz edilmelidir. Mahkemeler öteden beri bu konuda direnç gösteriyorlar. Hakimler neden gerekçe yazmadıklarını ‘baktığımız davada fikrimizi söylemiş oluruz ve bu nedenle tarafsızlığımız yitiririz’ kaygısıyla yanıtlıyor ama bu doğru değil” dedi. 

İzmir’deki tek tutukluluk için gerekçeli karar yazılmıştı 
KESK’lilerin tahliye taleplerinin gerekçesiz reddedilmesinden farklı olarak, Diyarbakır 6. Ağır Ceza MahkemesiBDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi ise belediye yolsuzluğu davasında Pervin Şenel Genç’in tahliye taleplerini ret gerekçesini ayrıntılı olarak yazmıştı. İzmir’deki kararın gerekçesinde Pervin Genç’in, “İhaleye fesat karıştırmak suçundan yargılandığı ve bu suçun alt sınırının 5 yıl hapis olduğu”, “Örgüt kurmak suçunun katalog suç sayıldığı ve kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların bulunduğu, halihazırda suç şüphesinin devam ettiği”, “Sanık hakkındaki delillerin tam olarak toplanmadığı” ve “Kaçma şüphesinin bulunduğu” tutukluluk halinin devamı için gerekçe gösterilmişti.



Radikal