Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı fonları ile ilgili, "Şu an itibariyle gündeme almadığımız bir konunun ileri düzeyde tartışılmasını doğru bulmuyorum." dedi.

Bakan Çelik, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Genel Başkanı Şükrü Koçoğlu ile yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Kabulde konuşan Çelik, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''İşkolu istatistikleriyle ilgili son gelişmenin'' sorulması üzerine Bakan Çelik, şu cevabı verdi:

''İşkolu istatistikleriyle ilgili daha önce, yine benim bakanlığım döneminde SGK verilerinin esas alınması gerektiği ve sendikalı işçi sayılarında yaşanan gerçek olmayan rakamların artık ortadan kalkmasıyla ilgili bir yasal düzenleme yapmıştık. Sendika yasasındaki barajların da indirilmesi ve gerçekçi tablonun ortaya çıkmasıyla ilgili bir düzenleme yapılacaktı. O düzenleme, sendikal mevzuatta bir değişiklik olmadığı için iki yasal düzenleme ile istatistiklerin yayımlanması bugüne kalmış oldu. Seçim sonrasında hükümet kuruldu, Meclis organları oluştu.

Tam tatil olacakken bu süreç dolduğu için ve 17 Temmuz'da da istatistiklerin yayımlanması zorunluluğu kanunen olduğu için bir maddelik, bu tatil döneminden dolayı 31 Aralık'a ertelenmesi için bir kanun teklifi Meclise verildi. Ben gruplarla görüşme yaptım, gruplarla görüşmemiz son derece iyi geçmişti gerek MHP, gerekse de CHP grubuyla. Bu görüşmelerimiz olumluydu ama dün ne olduysa CHP grubu bunun hızlı bir şekilde Danışma Kurulu kararıyla bugün görüşülüp sonuçlandırılması ve istatistiklerin 31 Aralık'a ertelenmesiyle ilgili teklife dün sıcak bakmadılar ve bunun normal prosedürde görüşülmesi, 48 saat geçtikten sonra komisyonda, 48 saat geçtikten sonra genel kurulda görüşülmesi yoluna gittiler. Yoğun temasımız oldu ama başarılı olunamadı. Yarın komisyonda bu konuyu görüşeceğiz ve istatistiklerin yayımlanmasının aralık ayına ötelenmesiyle ilgili düzenleme çıkıncaya kadar Meclis çalışacak."

"KIDEM TAZMİNATI HENÜZ GÜNDEMİMİZDE YOK"
Kıdem tazminatı konusunda bir soru üzerine de Çelik, ''Bunun yoğun bir şekilde tartılışması gereken yer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. Ama çok farklı yerlerde bunun tartışılıyor olması hangi amaca dönüktür bilemiyorum'' yanıtını verdi.
Fon ve kıdem tazminatı konularının 1975 yılından beri Türkiye'nin gündeminde olduğunu hatırlatan Çelik, bu konuyu ayaküstü, kesimleri rahatsız edecek şekilde değerlendirmeye tabi tutmanın doğru olmayacağının altını çizdi.

Çelik, ''Kıdem tazminatı konusu da zaten bizim Üçlü Danışma Kurulunun konularından bir tanesi. Ama bugün itibariyle, 4-5 gündür bu koltukta bulunan bir bakan olarak henüz gündemimize almadığımız bir konunun hükümet programı vesilesiyle tartışılıyorsa ona saygı duyuyorum, ama sanki bakanların bu konuda bir açıklamaları var deyip taraflar oluşturmaya yönelik yaklaşımı doğru bulmuyorum." dedi.
Bakan Çelik, ''Şu an itibariyle gündeme almadığımız bir konunun ileri düzeyde tartışılmasını doğru bulmuyorum." diye konuştu.

"Kıdem tazminatlarının konuşulmasından rahatsızlık mı duyuyorsunuz, konuşulmasını istemiyor musunuz?'' sorusuna da Çelik, ''Hayır. Bizim Üçlü Danışmada ve bakanlık olarak gündeme bu 4 gün içerisinde almadığımız bir konu gündemimizdeymiş gibi bize de atfedilerek yorumlanmasını doğru bulmuyorum. Yoksa biz bir şey söyleyeceksek bunu açık söyleriz arkasında da dururuz.'' yanıtını verdi.

Şükrü Koçoğlu da, işçi eğitimiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi vererek, artık sertifikası olmayan hiçbir işçinin inşaat sahasında çalışamayacağını söyledi.

CİHAN