Kıdem tazminatının fon sistemine dönüştürülmesi durumunda çalışanlara büyük etkisinin olacağını savunan Tezel, kazanılan kıdem tazminatının emeklilik yaşı 65 olmadan tamamının çekilemeyeceğini söyledi. Emeklilerin yıllardır beklediği promosyon miktarı ile ilgilide önemli değerlendirmelerde bulundu.

İşte Tezel’in Hukuki Haber’e özel açıklamaları:

KIDEM TAZMİNATININ TAMAMINI ÇEKEBİLMEK İÇİN 65 YAŞ SINIRI
Kıdem tazminatını kaldırıp yerine fon uygulaması getirmek istiyorlar. Kanun gereği 2 hal gerçekleştiğinde biz kıdem tazminatını alabiliyoruz. Ama yeni taslak iki buçuk hal hariç diyor.

Bunlardan biri ölüm, diğeri emeklilik. Yasalarımıza göre bir kişi 65 yaşında emekli oluyor. İki buçuk hal dedim buçuğu da şu: “Eğer fonda 10 yıl kalırsak gayrimenkul alımı durumunda fonda biriken paranın yarısını çekebiliyoruz. Geri kalan yarısını ise 65 yaşında; yani emekli olduktan sonra veya ölünce çekebileceğiz! Emekli olmadan tamamını çekemiyoruz.

16 GÜN DURUMU NEYİ İFADE EDİYOR
Şu andaki uygulamada her yıl için bir aylık, yani 30 günlük tazminat alıyoruz. Bunu yüzdeye vurursak fon sistemi gelmesi durumunda maaşımızın %8.33’ü kadar fona para yatırması halinde 30 güne tekabül ediyor. Ancak bu husus fon tasarısında yüzde 3, yüzde 4 veya yüzde 5 diye geçiyor. Bu şu demek: Siz 12 günlük 14 günlük veya 18 günlük hak alacaksınız.

EMEKLİ PROMOSYONU NE KADAR OLACAK
İki tane banka, iki yıl boyunca emekli maaşını kendi şubelerinden çekilmek koşuluyla 300 TL promosyon veriyor. Diğer kamu bankalarıyla yapılan görüşmeden de çıkan rakam bu: 300 TL.

Yıllardır söylenen; 900 olacak, 1000 olacak derken 300 TL açıklaması tabi ki zor olacak. Muhtemelen 300 TL çıkacağını düşünüyorum. Bankalar bu rakamdan fazlasını vermek istemiyor.
 
Hukuki Haber  - ÖZEL