Kurultayda her şey Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun istediği gibi giderken son dakikada yine bir sürpriz yaşandı. Seçilen 80 kişilik PM listesine bazı delegelerden itiraz geldi. Tüzükteki "PM'nin dörtte biri kadınlardan oluşur." maddesine aykırı liste hazırlandığı iddia edildi. Kurultay Başkanlık Divanı'na yapılan itirazda, ya seçimin yenilenmesi ya da en az oy alan 2 ismin düşürülerek yerlerine 2 kadın adayın seçilmesi gerektiği savunuldu. Bu durumda en az oyu alan Gürsel Tekin ile Sezgin Tanrıkulu'nun liste dışı kalma ihtimali doğdu. İtiraz, İlçe Seçim Kurulu'na iletilecek. Kurulun 48 saat içinde karar vermesi gerekiyor. Kurultay konuşmasında 41 vaat sıralayan Kılıçdaroğlu, itirazlar nedeniyle teşekkür konuşması yapmadı.
Yüzde 25 olan kadın kotasının, 68 kişilik blok listede ve 12 üyenin seçildiği 18 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platformu listesinde ayrı ayrı uygulanması gerektiği iddiasıyla itiraz edildi.Kılıçdaroğlu'nun, kurultaya sunduğu 68 kişilik asil üye listesinde 15 kadın bulunuyordu. Bilim Yönetim ve Kültür Platformu için oluşturulan 18 kişilik aday listesinde de 8 kadın vardı. İki listenin toplam kadın aday sayısı 23'tü. Bu iki liste birlikte ele alındığında, kadın kotası olan dörtte birlik oran, yani en az 20 kadın üye sayısı tutturuluyordu. Fakat hesaplama yöntemi tartışma konusu oldu. Bazı delegeler, aday listelerinin birlikte değil, ayrı ayrı hesaplanması gerektiğini iddia etti. Yani, her iki listede de ayrı ayrı yüzde 20 kadın kotasının korunması gerektiğini öne sürdü. Bu durumda asıl üyelikte 17 kadına yer verilmesi gerekiyordu. Yapılan itirazda, ya PM seçiminin yenilenmesi ya da en az oy alan iki ismin yerine kota gereği listeye girmesi gereken 2 kadın adayın seçilmesi gerektiği savunuldu. Bu durumda en az oyu alan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun liste dışı kalma ihtimali doğdu.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, itirazlar nedeniyle kurultay sonunda bir teşekkür konuşması yapmadı. Akşam saatlerinde salondan ayrılırken, "Bazı arkadaşlarımız itiraz etmişler. Hukuk devletiyiz, itiraz edilebilir. Sonuçta yargıçlar karar verir. Biz de yargı kararlarına saygı duyarız. Ama bizim PM listemizde kadın kotası yüzde 25'in üzerinde. '' dedi. Gürsel Tekin'in liste dışı kalabileceğine yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine de, "Ben yargıç değilim. Ona yargıçlar karar verir.'' şeklinde konuştu. Tekin de sorular üzerine, "Hiçbir problem yok. Liste yüzde 25'lik kotaya uygun." görüşünü savundu.

MEVCUT MYK'NIN TAMAMI 'ÇİZİK' YEDİ

Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti delegesinin onayına sunduğu 68 kişilik ana PM listesinde yer alan tüm isimler yeni yönetime girdi. 1.242 delgenin katıldığı oylamada en büyük darbeyi 350 delege tarafından çizilen Gürsel Tekin yedi. Özellikle Önder Sav'a yakın delegeler tarafından tepki çektiği bilinen Tekin, 762 oy alabildi. Mayıs ayındaki kurultayda da 300 delege tarafından çizik yiyen Tekin, dünkü kurultayda kendi çizik rekorunu geliştirmiş oldu. Gürsel Tekin dışında mevcut MYK üyelerinin de genel olarak 50 ile 100 delege arasında çizik yemesi dikkat çekti. Partideki bazı çevreler tarafından PKK'ya yakın olmakla suçlanan eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu da yaklaşık 80 delege tarafından çizik yedi. PM üyelerinin büyük bölümü 1.100'ün üzerinde oy aldı. En çok oyu ise 1.110 ile Prof. Dr Haluk Eyidoğan, Bihlun Tamaylıgil, Turhan İçli, Mahmut Tanal ve Yakup Akkaya aldı. PM'ye girenler arasında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya'nın kızı Bertil Emrah Oder de vardı. Bilim ve Yönetim Platformu adayı olarak delegenin oyuna sunulan 18 isimden 12'si de PM'ye seçildi.

Baykal anons bile edilmedi

-CHP'nin mayıs ayındaki kurultayında salona Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın da posteri yer almıştı. Baykal, bu kez salonda sadece 'Antalya delegesi' sıfatıyla yer aldı, posteri de asılmadı. Salona kızı Aslı Baykal'la birlikte giren eski Genel Başkan'ın anons edilmemesi ve alkışlanmaması dikkat çekti. Baykal'ın adı ancak Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından, diğer eski genel başkanlarla birlikte zikredildi. Baykal, Parti Meclisi seçiminde de oyunu kullanmadı.

Gece 03.00'te gelen telefon

-Önceki akşam Kon-ya'da Şeb-i Arus törenlerine katılan ve geç saatlerde Ankara'ya dönen CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun gecenin 03.00'ünde bile PM'ye girmek isteyenler tarafından rahat bırakılmadığı ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş'e, "Saat 02.30 gibi yattım, 03.00'e doğru bir delege telefonuyla uyandım." diyerek, kurultay öncesindeki son geceyi özetledi. Ancak kimin aradığı konusunda bilgi verilmedi.

Kürt meselesine değinmedi, 41 vaatte bulundu
-Anamuhalefet partisi, 87 yıllık tarihindeki 48. kurultayını dün gerçekleştirdi. İlk kez bir parti kurultayına ev sahipliği yapan 12 bin kişilik Arena Kapalı Spor Salonu, sabahın erken saatlerinde doldu. Kemal Kılıçdaroğlu, 1,5 saat süren konuşmasında ağırlıklı olarak referandum sürecinde gündeme getirdiği 'iktidar vaatlerini' dillendirdi. Sözlerine, Mevlânâ'nın "Ey oğul, tutsaklık bağlarını kopar, özgür ol, özgür yaşa" sözleriyle başlayan CHP lideri, işi, yaşı, rengi, doğduğu yeri, soyu, sopuna bakmadan bütün vatandaşları kucaklamak, haklarını genişletmek ve güvenceye almak istediklerini dile getirdi.

Şimdiye kadar Kürt meselesine değinmemek ve 'Kürt' kelimesini dahi kullanmamakla eleştirilen Kılıçdaroğlu'nun, kurultayda bu yönde mesajlar verebileceği belirtiliyordu. Hatta, bir Kürt raporunun açıklanmasını bekleyenler bile vardı. Ancak CHP lideri bu beklentileri boşa çıkardı ve somut öneriler sunmadı. "Fırat'ın doğusu da bizim batısı da bizim. Rojin de bizim Agop da bizim. Kimlik temelinde siyaset yapmayacağız. Biz üçüncü yoluz." şeklinde mesajlar verdi. Buna karşılık, bir kez daha Ergenekon sanıklarını savundu. Halen Silivri Cezaevi'nde bulunan Doğu Perinçek ve Tuncay Özkan da kurultaya mesaj gönderdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, "YÖK kaldırılacak, üniversite harçları kaldırılacak, mazotta ÖTV alınmayacak, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacak, özel yetkili mahkemelere son verilecek, yüzde 10 seçim barajı kaldırılacak." gibi 41 başlıkta vaatler sıraladı. "Sayın Başbakan 'ÖTV'yi kaldıracağız diyorsun ama parayı nereden bulacaksınız?' diyor. Benim adım Kemal Kılıçdaroğlu. Parayı bulacağım diyorsam parayı bulurum.'' ifadelerini kullandı.

Salona eşi Selvi Hanım'la birlikte gelen CHP lideri, "68 ruhuyla halkın iktidarını kurmaya geliyoruz" yazan, üzerinde de Deniz Gezmiş ve kendisinin Bolivyalı devrimci Che'ye benzetilmiş resminin bulunduğu bir pankartla karşılandı. 22 Mayıs'ta yapılan kurultayda eski Genel Sekreter Önder Sav'ın Kılıçdaroğlu'na desteğine gönderme yapılarak, "Önder'imiz Kemal, hedefimiz iktidar" pankartı salonda yer almıştı. Bu kez, "Liderimiz Kemal, hedefimiz iktidar" pankartı dikkat çekti. Habib Güler, Hüseyin Keleş Ankara Zaman