Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gündemine aldığı anayasa değişikliği incelemesiyle ilgili açıklamaları nedeniyle raportör Osman Can’a Hürriyet gazetesinin manşetinden ültimatom verildi. Hürriyet, ‘Ya düzelt ya da git’ başlıklı manşet haberinde “AYM’nin Osman Can’dan ya eleştirisini düzeltmesini ya da görevinden ayrılmasını istediğini” iddia etti. Kendisine ancak AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın “düzelt ya da git” diyebileceğini belirten Can da “Böyle birşey olmadı. Git derlerse de koltuğa yapışacak halim yok, Allaha ısmarladık der giderim” dedi.

‘YÜKSEK MAHKEME RAHATSIZ OLDU’

Demokrat Yargı Başkanı olan Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, AYM’nin CHP’nin başvurusunu kabul etmesinin ardından “Eğer AYM, anayasa paketindeki bazı maddeleri iptal ederse bu yok hükmünde olacaktır, hükümet kaale almadan referanduma sunmalıdır”demişti. Hürriyet’in haberine göre bö sözler AYM’de büyük bir kriz yarattı. Yüksek Mahkeme, bu eleştiriden duyduğu rahatsızlığı Osman Can’a ileterek adli tatile kadar “ya sözlerini düzeltmesini ya da kurumdan ayrılmasını” istedi. 

Kendisine “düzelt ya da git” yönde bir ifadeyi ancak Haşim Kılıç’ın kullanabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Can, “Kimse, bana böyle bir şey demedi. Bana bu durumu Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın ifade etmesi lazım. Böyle bir durum varsa, bana bunu yazılı olarak iletmeleri gerekli. Ayrıca anayasanın kurallarını ortaya koymak ve hatırlatmak, Anayasa Mahkemesi’nin ihlale hakkının olmadığını söylemek, antidemokratik bir tavır mı? Mahkemenin yanlış yapacağını söylemek, böyle bir eleştiride bulunmak yanlış mı?” diye konuştu.

ALLAH’A ISMARLADIK DERİM

‘Ya düzelt ya da git’ ifadesini kimin kullandığını belmediğini belirten Osman Can “Mahkeme ifade ediyor deniyor. Mahkeme Başkanı’nın bana açıklama yapması lazım. Böyle bir şey yok... Böyle bir ifadede bulunurlarsa, Allah’a ısmarladık derim. Koltuğa yapışacak halim yok. Üniversitede zaten bilimsel çalışmalarda bulunuyorum, üniversiteye geri dönebilirim” dedi.

‘O ifade AYM’ye ait olamaz’

Hürriyet’in haberine göre Doç. Osman Can’a Anayasa Mahkemesi sözlerinden ötürü rahatsızlığnı şöyle ifade etti: “Mahkemenin başarılı ve referans alınan bir çalışanı olarak açıklamalarınıza dikkat etmeniz gerekirdi. Özellikle dışarıdan bu kadar haksız saldırılara ve baskılara maruz kalınan bir dönemde yaptığınız yadırgandı. Yüksek Mahkeme’nin iptal ya da onay kararı tamamen titiz değerlendirmelere dayalı olarak objektif biçimde alınacaktır. Bu konuda her üyemiz azami dikkat gösterirken, sizin baskı oluşturabilecek, yanlış anlaşılabilecek çıkışınıza anlam verilememiştir.” AYM’ya atfedilen tırnak içi bu cümleleri değerlendiren KTÜ Anayasa Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Yusuf Şevki Hakyemez ise, ifadelerin Anayasa Mahkemesi’ne ait olma ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi. “Onay” yetkisinin mahkemede bulunmadığını söyleyen Prof. Hakyemez “Anayasa Mahemesi ya bir başvuru sonucunda yasayı iptal eder ya da iptalin reddine karar verir. Onay makamı değildir. Onay makamı Meclis’tir” dedi.

Eşini de haber yapmışlardı

Yaptığı çıkışlarla bazı çevreleri ciddi biçimde rahatsız eden Osman Can, daha önce de Hürriyet gazetesinde bel altı vuruşla karşılaşmıştı. Hürriyet, Osman Can’ın eşi Gülnur Can’ın üniversite öğrencisi iken aldığı bir disiplin cezasını sürmanşetine taşımıştı. Can bu haberlere “Kamusal bir mücadele yapıyoruz. Şahsi olarak basının böyle bir konuyu haber olarak değerlendirmeyi düşünmesi bile bana üzüntü veriyor” demişti.