Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Kırmızı Kitap' ya da 'Gizli Anayasa' diye de bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin (MGSB) anayasadan üstün olmadığını söyledi. Gül, ''(Belgenin) Anayasa'nın üstünde görüldüğü dönemler olmuştur. Tamamen yanlış. Kanun değildir.'' diye konuştu.

Resmi ziyaret için dün Hindistan'a giden Gül, uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Türkiye'de yoğun bir gündem yaşanırken, bir haftalık seyahatle ülkeden uzak kalacağı hatırlatılan Gül, ''Tamamen içe kapanırsak çok büyük fırsatları kaçırırız.'' cevabını verdi. Gül, "TBMM yeni bir anayasa hazırlayabilecek mi?" şeklindeki bir soruya ise bunun için büyük bir mutabakat olduğunu ifade ederek, ''Bu Meclis'e yeni bir anayasa yapmak yakışırdı ama çeşitli sebeplerden dolayı bu fırsat kaçırıldı.'' karşılığını verdi. Parça parça yapılan değişiklik girişimleri için de bir şey söyleyemeyeceğini belirtti. MHP'li Osman Durmuş'un, başörtülü olduğu için Başbakan Erdoğan'ın eşinin GATA'ya alınmayışını alaycı bir üslupla Meclis'te gündeme getirmesi sebebiyle yaşanan kavgayı da, "Topyekun siyaseti zayıflatan görüntüler." diye değerlendirdi. Gül, ''Saygılı ve seviyeli siyasi mücadele Türkiye'nin gücüne güç katar ama bunlar TBMM'nin yüceliği ile uyuşmayan görüntüler. Süratle buradan çıkmak gerekir. Türkiye, derin ve köklü bir değişimin içinde." yorumunu yaptı.

Gül'e Balyoz darbe planının ortaya çıkmasının ardından tartışılmaya başlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin (MGSB) güncellenmesi yönündeki hazırlıklar da hatırlatılarak, "İç ve dış tehdit değerlendirmesinde değişiklik olacak mı?" sorusu yöneltildi. Her büyük ülkenin milli güvenlik belgesi olduğunu belirten Gül, ''ABD'nin, Rusya'nın olduğu gibi Türkiye'nin de önemli meselelerle uğraşan bir ülke olarak, komşularından kaynaklanan terör olayları olan bir ülke olarak, birçok çevre, geniş bir hinterlandı olan bir ülkenin tabii ki Milli Güvenlik Siyaset Belgesi olacaktır.'' dedi. Ancak yeni bir siyaset belgesinin bugünkü realiteleri göz önüne alarak hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, ''Önemli olan, bunlar yazılırken analizler ne kadar gerçekçi, ne kadar doğru tahmin ve politikalar öngörülüyor.'' tespitini yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, belgenin dışa dönük ayağı değerlendirilirken açıkça tartışılmasının da riskler taşıyabileceğine dikkati çekti.

MGSB'Yİ HEM OKUDUM HEM YAZDIM

Çeşitli kuruluşların görüşlerinin toplanıp belge için kaleme alındığını hatırlatan Gül, "(Belgenin) Anayasa'nın üstünde görüldüğü dönemler olmuştur. Tamamen yanlış. Kanun değildir.'' diye konuştu. Tehditlerin sağlıklı analizden geçirilmesi gerektiğini de hatırlatan Gül, ''Bu belgeyi bir rehber olarak mı görüyorsunuz?'' sorusuna, ''Öyledir. Her şey kanunlara yazılmaz.'' yanıtını verdi. Geçmişte bu tür belgeleri okuduğunu, bazen yazarak katkıda bulunduğunu anlatan Gül, bazı şeylerin çok açık söylenip tekrarlanamayacağını kaydetti. ''Mevcut belgenin daha önceki metinlerden farklı olduğunu biliyorum.'' diyen Gül, önceki çalışmalardaki katkılarını, belgenin eskidiği inancıyla verdiğini anlattı. ZAMAN