CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Beyoğlu Halıcıoğlu Mahallesi'nde CHP İrtibat Büro'sunun açılışını yaptıktan sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın 'Kanal İstanbul Projesi ihalesinin yılın ilk çeyreğinde yapılması için hazırlıkların sürdüğü" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Gürsel Tekin şunları söyledi: "Öncelikle kanal istanbul hayali projelerden önce, Sayın Başbakan'ın Ayamama Deresi'nde hayatını kaybeden 36 tane yurttaşın hesabını vermesi gerekiyor. Halen İstanbul'da derelerin ıslah edilemediği, binlerce kaçak yapının ıslah edilemediği bir yerde 'Kanal İstanbul yapacağım' demek İstanbulluyu kandırmanın ötesinde bir şey değildir.

Bakın Türkiye coğrafyasının yüzde 68'i, yüzde 70 fay  hatlarının üstünde. Bunun başında da Marmara geliyor. Görüyorsunuz özellikle son günlerde hemen hemen her gün bir ilimizde ufak şiddette de olsa bir deprem ile karşı karşıyayız. Depremle karşı karşıya olduğumuz bir yerde 20 yıldır İstanbul'u yönetenlerin, İstanbul'u hala bu vaziyette bırakmalarını şiddetle kınıyorum. Hangi engel vardı İstanbul'daki deprem dönüşümünü sağlamak için. Ne engel vardı bana söyleyebilir misiniz? 1999'da Sayın Ecevit hükümeti döneminde depremin dönüşmesi için vergi çıkarıldı ve bu vergide 50 milyar dolar para toplandı. Nerede bu 50 milyar dolar. Yine olası Marmara'da oluşabilecek depremden dolayı depremde kullanılmak için kamuya ait millete ait arazilerin tamamı şuanda nerede Sayın Başbakan'a soruyorum. Ben haritayla açıkladım.

Sayın Başbakan önce bunlara cevap verecek. Onun için hayali projelerden vazgeçtik, gelsinler öncelikle İstanbul'un çok ciddi depremle karşı karşıya olduğu bir dönemde deprem sorununu çözelim, ulaşım sorununu çözelim. Ulaşım sorununu çözememişsiniz hayali projelerle kanal yapacaksınız. Biz kanaldan vazgeçtik önce Ayamama Deresi'nin hesabını versinler" dedi.

"Baro başkanı çok meraklıysa siyasete girer"

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal'ın Eskişehir'de ‘Hukuk Devleti, Demokrasi ve Anayasa’ konulu panel'de CHP’ye yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine Gürsel Tekin, "Ben siyasetçilerin sorularına cevap veririm. Sayın Baro Başkanı çok meraklıysa önce siyasete girer ondan sonra bizde cevap veririz" ifadelerini kullandı. Fransa'da 3 PKK'lı kadının öldürülmesine ilişkin soruya Tekin, "O değerlendirmeyi yapmıyoruz. Önümüzdeki süreçte hep beraber bakacağız" diye konuştu. Gürsel Tekin daha sonra yanındaki partililerle birlikte pasta keserek sohbet etti.