‘Balyoz Harekât Planı’yla ilgili dava kapsamında haklarında ‘yakalama kararı’ çıkarılan 102 emekli ve muvazzafın tamamı karara itiraz hakkını kullandı. Muvazzaf askerlerle ilgili ‘yakalama müzekkeresi’ İstanbul Merkez Komutanlığı’na, emekli askerle ilgili olanıysa Emniyet Müdürlüğü’ne iletildi ve yakalama emri sanıkların Genel Bilgi Tarama (GBT) sistemine de işlendi. Böylece ‘yakalama’ süreci başlamış olsa da Merkez Komutanlığı, mahkemeye muvazzaf sanıkların itirazları mahkeme tarafından karara bağlandıktan sonra teslim olacağını bildirdi. Emekli askerlerin avukatları da mahkemeye aynı bildirimde bulundu. Mahkeme bu sürecin tamamlanmasını bekleniyor.

‘Balyoz planı’ davası kapsamında 23 Temmuz Cuma günü mahkeme tensip tutanağıyla birlikte aralarında eski kuvvet komutanları, emekli generaller ve muvazzafların da bulunduğu 102 sanık için de ‘yakalama kararı’ çıkarmıştı. Mevzuta göre bundan sonraki süreç şöyle işliyor: Mahkeme ‘yakalama kararını, savcılığa bildiriyor. Savcılık da ‘yakalamanın’ gerçekleşmesi için emrindeki kolluk kuvvetlerine kararı gönderiyor. Tebligat muvazzaf askerler için Merkez Komutanlığı’na, emekli askerler için de Emniyet Müdürlüğü’ne yapılıyor.

GBT’ye işleniyor
Karar, kişinin GBT’sine de işleniyor. Bu durumda kolluk kuvvetlerinin kimlik kontrollerinde kişinin ‘yakalama kararı’ sistemde görülüyor. Uygulamada şöyle bir durum da söz konusu. Yakalanması istenen kişinin avukatı mahkemeye, müvekkilinin ne zaman teslim olacağını bildiriyor ve bu durumda mahkemeler genellikle zanlının teslimini bekleyebiliyor. Bu arada sanığın ‘yakalama kararına’ itiraz hakkı bulunuyor. Balyoz davasında da bu süreç işledi. Mahkemenin ‘yakalama müzekkeresi’ hem Emniyet’e hem de Merkez Komutanlığı’na iletildi ve sanıkların GBT’lerine de işlendi. Ancak Merkez Komutanlığı, mahkemeye başvurarak muvazzaf askerlerin itiraz süreci tamamlandıktan sonra teslim olacağını bildirdi. Bazı emekli askerlerin avukatlarının da itiraz sürecinin beklenmesi konusunda mahkemeyle görüştükleri belirtildi.

Peki itirazlarda son durum ne? Beşiktaş’taki İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dün 17 sanık avukatları aracılığıyla başvurdu ve ‘yakalama kararına itiraz’ etti. Böylece 102 kişinin tamamı itiraz hakkını kullanmış oldu. İtirazları ilk olarak 10. Ağır Ceza Mahkemesi değerlerdiriyor ve görüşünü de bildirerek dosyayı bir üst mahkemeye gönderiyor. 10. Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün ilk kararını vermiş ve ‘yakalama kararı’ndaki ısrarını içeren görüşüyle birlikte dosyayı 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Şimdi bu mahkeme itirazları değerlendiriyor. Konuyla ilgili kararın önümüzdeki hafta çıkabileceği belirtildi.

Doğan anjiyo oldu
Bu arada hakkında yakalama emri çıkarıldıktan sonra tutuklanan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen kalp krizi riski nedeniyle Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde tedavi altına alınan Çetin Doğan’ın sağlık durumuna ilişkin hastane bahçesinde açıklama yaptı. Ülgen şöyle konuştu: “ Yapılan test sonucunda bazı damarlarda daralma olduğu ve kalbin beslenemediği görüldüğü için zorunlu olarak anjiyo yapıldı. Anjiyo sonuçlarına göre kılcal damarlarda, yani daha küçük damarlarda tıkanmalar var. Kalbe kan az gidiyor. Bu nedenle de uzun süre ilaç tedavisinin uygulanması gerekir.” (Radikal)