Referanduma sayılı günler kala Türkiye, üç yüksek yargıcın internete düşen skandal itiraflarıyla sarsıldı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin Başkanı Yusuf Uluç ve üyesi Hamdi Yaver Aktan ile 10. Hukuk Dairesi üyesi Fatih Arkan olduğu iddia edilen şahıslar, referandumda hayır çıkması için terörist başı Abdullah Öcalan'a çok ihtiyaç olduğunu söylüyor. Üç gündür yalanlanmayan skandal konuşma Türkiye'yi ayağa kaldırdı. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, 'rezalet bir şey' ifadesini kullanırken, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, konuşmayı 'yargının nasıl siyasallaştığının' göstergesi olarak değerlendirdi. Çiçek, "Teröristbaşından medet bekleyen zihniyete bin defa yuh olsun." dedi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de tepkisini, "Bunlar, siyaset dışı aktörlerin ne tür işbirliği içinde olduğunu gösteriyor." sözleriyle dile getirdi. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise Yargıtay'ı kamuoyunu aydınlatmaya çağırdı. Skandal konuşmanın Yargıtay'ın imajı üzerinde ağır tahribata yol açağı uyarısında bulundu: "Hiç kimsenin adalet cübbesini giyerek, hukuku kirletme hakkı yoktur. Cübbeden hak fışkırır, demokrasi tuzakları değil."

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, yaptığı yazılı açıklamada, yüksek mahkemenin yargı yetkisini kullanan bazı üyelerin bu tür tavırlarla tam bir bataklığa saplandıklarını belirtti. Bu verilerin doğru çıkması halinde, Yargıtay'ın vahim bir durumla karşı karşıya olduğu kabulünün kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yargıtay'dan kendi iç hukuku doğrultusunda iddialarla ilgili kamuoyunu aydınlatmasını isteyen İyimaya, söz konusu ses kayıtları doğru ise ilgili yargı mensuplarını da cübbelerini iade etmeye çağırdı. Adalet Komisyonu Başkanı, "Cübbeden hak fışkırır, ideolojik hurafeler ve demokrasi tuzakları değil." değerlendirmesi yaptı.

İyimaya açıklamasında, şu hususlara yer verdi: "Son günlerde basına yansıyan veriler (ses kayıtları), yüksek mahkememizde yargı yetkisi kullanan kimi üyelerin koruma, kollama misyonuna soyunduklarını göstermektedir. Cübbeden hak fışkırır, ideolojik hurafeler ve demokrasi tuzakları değil. Yargıtay yönetiminin kendi iç hukukuna göre soruna el atması, durum hakkında kamuoyunu aydınlatması gereği açıktır. İlk günde gösterilmesi gereken bu refleksin daha fazla geciktirilmesinin doğurabileceği anlam yüklemeleri ve algılar, göz ardı edilemez."

OKTAY VURAL: REZALET BİR ŞEY

'Referandumun reddedilmesi için Öcalan'a çok ihtiyaç var' sözlerine Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de tepki gösterdi. Çiçek konuşmaların 'yargının nasıl siyasallaştığının' göstergesi olduğunu söyledi. Yozgat'ta konuşan Çiçek, "İddialar doğruysa 'Türkiye'de kaos çıksın, o kaostan yararlanırız' diyorlar. Böyle bir ifade akla ziyandır. İnsaf, vicdan, bu ülkede kaos çıkacak, kaostan yararlanacaklar. Referandumda 'hayır' çıksın diye 'Öcalan bizim işimize gelir' diyor. Öcalan, teröristbaşı, teröristbaşından medet bekleyen insanlar var, kesimler var. Böyle bir anlayış olabilir mi? Böylesine millete güvensizlik olabilir mi? Böylesine 40 binden fazla insanın kanına girmiş olan insandan medet olan zihniyete bin defa yuh olsun. Böyle bir demokrasi olabilir mi?" dedi. Muhalefetin gündemini terör örgütünün belirlediğini ileri süren Cemil Çiçek, "Hepsi aynı safta kampanya yürütüyorlar. 'Hayır' diyenlere bakın, Türkiye'de ne kadar yasa dışı örgüt varsa, hepsi 'hayır' kampanyası içerisinde." diye konuştu.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural da Meclis'te yaptığı basın toplantısında bu konudaki soruları cevaplandırdı. "Rezalet bir şey. Kimse çıkartılsın..." diyen Vural, "Ne hazindir ki hükümet 'evet' için PKK ile müzakere ediyor, bir diğeri genel af talep ediyor, bir diğeri başka... Bu milletin sahibi yok mu, bu milleti düşünen yok mu? Nedir bu gaflet? Bizim hiç kimseyle bu konuda bir beklentimiz olamaz. Doğru olup olmadığını bilmiyoruz ama vahim iddialardır bunlar. Herhalde tarafları bununla ilgili açıklama yapar." ifadelerini kullandı.



Zaman