Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bankalara konut faizini indirin çağrısı sonrası ekonomi yönetiminin de çalışmaları hızlandırması sonuç vermeye başladı. Bankalar peş peşe yaptıkları açıklamalarla konut kredilerinde faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekiyor. Ziraat Bankası, değişik vadelerdeki konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına düşürdü. Bankadan yapılan açıklamaya göre, konut kredisi faiz oranları, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1-24 ay vadelerde yüzde 0.82’ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0.90’a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0.95’e çekildi. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de konut faizini 2 yıla kadar vadede yüzde 1.14’ten yüzde 0.89’a, 5 yıl vadede yüzde 0.99’a çektiklerini açıkladı. TEB ise 10 yıla kadar vadede yüzde 0.99 faizle kredi kullandıracak. Şekerbank, konut kredisi faiz oranlarını, 1-24 ay vadelerde yüzde 0.89, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0.99’a çekti. Halkbank konut kredisi faizlerini 1-24 ay için yüzde 0.80, 25-48 ay için  yüzde 0.89, 49-60 ay için yüzde 0.90 ve 61-120 ay için yüzde 0.95’e çekerken, Vakıfbank 3-12 ay vadede yüzde 0.80, 13-36 ay vadede yüzde 0.88, 37-60 ay vadede yüzde 0.90 ve 61-120 ay vadede yüzde 0.95’e indirdi. Kuveyt Türk ise konut kredisinde faizi 0-24 ay vadede 0.89, 24-60 ay vadede 0.99, 60-120 ay vadede 1.09’a düşürdü.

MERKEZ’DEN DESTEK GELDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan konut kredisi faizlerinin yıllık yüzde 9’a çekilmesi talebinde bulunmuştu. Ardından BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bu çağrıyı banka yöneticileri ile konuşup değerlendireceklerini söylemişti. Başbakan Binali Yıldırım da AK Parti grup toplantısında konut kredilerinde faizi düşürmek için çalışmalara başlandığını belirtmişti. Hükümetin reform kararları, piyasaların darbe sonrası hızla normalleşme sürecine girmesi piyasa faizlerini aşağı çekerken, Merkez Bankası da önceki gün bankaların elini rahatlatacak bir karar alarak TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirmişti.

‘BİRLİKTE EKONOMİYE CAN VERELİM’
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu: GYODER’in tarihi kampanyası sonrası, son yıllarda ekonominin lokomotif sektörü haline gelen konut sektörünün elini taşın altına koymasından sonra bankalardan faiz konusunda indirim haberleri çok olumlu bir adım. Bankaların konut kredi oranlarını yüzde 1’in altına çekmeleri öneriliyordu. Bir ay olarak belirlediğimiz ekonomiye canlılık getirecek kampanyamıza bankaların da katılmasının faydasını bu tarihi kampanyanın süresinin 3-4 ay daha uzatılmasını gündeme getirebilir. 
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: Sayın Cumhurbaşkanımızın uzun süredir gündeme getirdiği, yakın zamanda ise bankalara somut bir şekilde çağrı yaptığı faiz oranlarına ilişkin kalıcı iyileştirme çağrısının cevap bulması, gelişen ekonomimizin çarklarına ihtiyacı olan ivmeyi kazandırarak hem mevcut yatırımlara moral verecek hem de gelecek yatırımlar için bir fırsat algısı oluşturacaktır.
Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: Psikolojik sınır kabul edilen konut kredilerindeki yüzde 1 faiz oranını aşağıya çeken bankaları kutluyorum. Ekonomimize katkı sunması açısından son derece olumlu bir gelişme ve bunun diğer bankalar tarafından da izlenmesini temenni ediyorum. Konut alımında oldukça önemli olan kredi faizlerinin aşağıya çekilmesi konut alıcıların merakla beklediği bir adım olması açısından hem ekonomimime hem de sosyal dayanışmamaıza katkı sağlayacak bir gelişme.
Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat: GYODER’in ‘Gayrimenkul’de Güç Birliği Kampanyası’nın içerisinde yer alıyoruz. Bu kampanya ile amacımız özel sektör olarak elimizi taşın altına koymak ve ekonomimizi canlandırmak, hareketlendirmek. Bazı bankaların konut kredisi faiz oranlarını indirmesi gerçekten güzel  gelişmeler.  Bunun dışında hemen hemen tüm sektörlerde ekonominin canlanmasına yönelik atılan bir takım adımlar var. Şimdi sıra diğer bankalarımızda bu yöne adım atmalı. Onlara da gelin, siz de bu seferberliğe katılın, bizimle birlikte, aynı yolda yürüyün, birlikte, elele ekonomiye can verelim diyoruz.

Star Haber