Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Cumhurbaşkanlığı’nın görev süresinin 5 yıl olduğu, aksi halde rejim sorunu yaşanabileceği” yönündeki sözlerine “Bu oyunun içine cumhurbaşkanlığı makamının da çekilmesinin mantığı yok. Benim o noktada kesin kararım, bilgim de yok. Ama nihai karar YSK’nın olacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Erdoğan, Show TV’de önceki akşam yayımlanan Siyaset Meydanı programında, Baykal’ın cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik sözlerinin anımsatılması üzerine “Baykal, her şeyi rejim krizi olarak gören bir zattır. Nerede sıkışıyorsa orada olayı rejim krizine taşıyor” dedi. CHP ve MHP’nin muhalefetine rağmen yüzde 68’le 5+5 düzenlemesini çıkardıklarını dile getiren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Referandumdan çıkan 5+5. 5 yıl mı, 7 yıl mı? YSK var. Bunlar bununla ilgili kararı nasıl verecekler, bilemem. Biz yasal düzenlemeler konusunda ne gerekiyorsa hepsini yaptık. Benim o noktada kesin bir kararım, bilgim yok ama nihai karar YSK’nın kararı olacaktır diye düşünüyorum.”
Erdoğan’ın, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in “Düzenleme gerekir” açıklamalarının aksine Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) çözeceğini söylemesi, gözleri, kararları kesin nitelik taşıyan ve yasa maddesi etkisinde olan YSK’ya çevirdi. Ergin bir süre önce bu konunun TBMM tarafından çözüleceğine işaret etmiş, “Tasarıya mevcut Cumhurbaşkanımızın görev süresi konusunda bir düzenleme konulmadı. Hukukçularımız konunun, anayasaya geçici madde eklenmesiyle çözülebileceğini belirtiyor. İntikal maddesini koymak gerekiyor. Eğer düzenleme yapılmazsa 2012’ye doğru kötü niyetli tartışmalar başlar. Toplum mühendisleri devreye girer” demişti.

Anayasa paketine girebilir
Buna rağmen, tasarıya Gül’ün görev süresine ilişkin herhangi bir düzenleme henüz eklenmedi. Ancak hükümetin, tasarı TBMM Genel Kurulu’ndan çıkmadan bu değişikliği yapma hakkı bulunuyor. Hükümet, olası bir anayasa değişikliği paketine de bu tip bir düzenleme ekleyebilecek. Bu durumda, sorun, YSK’ya bırakılmadan hükümet tarafından çözülecek. Eski YSK Başkanı Muammer Aydın ise, Erdoğan’ın açıklamasına karşın YSK’nın konuyu hiç tartışmadığını söyledi.