BETÜL KOTAN 

ANKARA - Radikal’in gündeme getirmesiyle tartışmaya açılan ve 36 gündür üzerinde konuşulan KPSS iddialarında, iptal kararı çıktı. ÖSYM Yürütme Kurulu, KPSS sorularının sınav öncesinde sızdırıldığından emin olduklarını, Savcılığın soruşturmasının ise uzayacağının ortaya çıktığını belirterek, KPSS Eğitim Bilimleri testini iptal etti. YÖK Yürütme Kurulu üyesi Abdullah Çavuşoğlu, “Ortada cenaze vardı, faili belli değildi, biz cenazeyi sahiplendik, failini beklemeden iptale karar verdik” dedi.
10 Temmuz tarihinde yapılan KPSS sınavına 280 bine yakın öğretmen adayı katılmıştı. Sınavda 320 kişinin soruların tamamını yaparak tam puan alması, soruların sızdığı iddialarını beraberinde getirmişti. Bunun üzerine ÖSYM, YÖK Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ve Savcılık olaya el koymuştu. Soruların sınav öncesinde sızdırıldığına yönelik iddialar hakkında yürütülen soruşturmalar nedeniyle ÖSYM’nin kozmik odalarında sınavların bulunduğu odalarda aramalar yapılmış, bu nedenle ÖSYM bu yıl içinde yapacağı 12 sınavın tarihini de ertelemek zorunda kalmıştı.
Türkiye’nin gündemini bir ayı aşkın bir süredir işgal eden ve bir türlü açıklığa kavuşturulamayan KPSS iddialarına yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması sürerken, ÖSYM Yürütme Kurulu dün sürpriz bir şekilde Eğitim Bilimleri testini iptal etme kararı aldı. Radikal’in görüştüğü ÖSYM Yürütme Kurulu üyesi Abdullah Çavuşoğlu, “Savcılık soruşturmasının uzayacağı ortaya çıktı. ÖSYM Yürütme Kurulu olarak kararı biz verdik. Artık emin olduğumuz için savcılığı beklememeye karar verdik. Ortada cenaze vardı faili bulamıyorduk. Artık cenazeyle yetinmek zorunda kaldık. Hiçbir kuşkumuz yok, kesinlikle sızma. Ancak sızdıranı bulamıyoruz” dedi. Çavuşoğlu, YÖK Yürütme Kurulu’nun kararıyla ortaya çıkan tablo ve adayların aklındaki muhtemel sorular hakkında şunları söyledi: 

Yeni sınav ne zaman?
Yeni sınav en geç 40 gün içerisinde yapılacak.

Yeni Sınav’da yeni sorular mı olacak?

Evet, soruların tamamı yeniden hazırlanacak.

Yeni Soruları kim hazırlayacak?

Eğitim Bilimleri testi için yeni komisyon kurulması planlanıyor.

Şüpheliler de sınava girebilecek mi?

Sınav sorularını önceden aldığından şüphe edilen yüksek puanlı adaylar da sınava girer, onunla ilgili birşey yapamazsınız. Çünkü sadece şüpheliler. Biz hepimiz okula gittik, öğretmen bizi kopyadan yakaladı diyelim, bir sonraki sınava giremiyor muyduk? Giriyorduk elbette. Bir çok kişiyi savcılık serbest bırakmak zorunda kaldı, bu insanlara yönelik bir müeyyide yok.

Sonuçlar ne zaman açıklanır?

Sınav sonuçları 2 ay içerisinde tamamlanabilir. Sınav yapıldıktan sonra okunması çabuk olur. Sonuçlar atamalar için iki aya hazır olabilir.

Yeni sınava kimler girebilecek?

İptal edilen Eğitim Bilimleri testi olduğundan öncelikle KPSS Eğitim Bilimleri testi yapılacak. Bu nedenle 10 Temmuz tarihinde sınava girenlerden yeniden başvuru alınmayacak ve Eğitim Bilimleri adaylarının tekrar sınava girmesi sağlanacak.
Sınavın yeniden yapılacak olması gözlerin iptal edilen sınavda soruların tamamını yapan ve tam puan alan adaylara çevrilmesine neden oldu. Radikal’in yaklaşık 20’sinin aynı evde yaşayan çiftler olduğunu tespit ettiği adayların aynı performansı göstermemesi, savcılık soruşturması açısından da belirleyici olacak. Yetkililer, sözkonusu adaylar için yoğun güvenlik önlemleri alınacağını bildirdiler.





Radikal