Yüksek Askeri Şura, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu'nda toplandı. Generallik için terfi sırasında bulunan albaylar ile üst rütbeye yükseltilecek general ve amirlerin isimlerinin masaya yatırılacağı toplantıda, tutuklu bulunan general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması veya emekliliğe ayrılması hakkında verilecek kararlar kritik önem taşıyacak. Balyoz, Andıç gibi davalar ile 28 Şubat gibi soruşturmalar kapsamında halen TSK'nın general düzeyinde toplam 68 muvazzaf subayı tutuklu bulunuyor, tutuklu generallerden 40'ının ise terfi sırası gelmiş durumda. Geçtiğimiz iki yılda yapılan YAŞ'larda tutuklu bulunan askerler için temdit(süre uzatma) yöntemiyle bu sorun aşılmıştı. Buna karşın Genelkurmayın temdit yetkisinin sınırlı olması nedeniyle bu yılki yıl yapılan Şura'da tutuklu general ve amirallerden bir kısmı için emeklilik kararı verilebileceği belirtiliyor.

-4 AĞUSTOS'A KADAR SÜRECEK-

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hulusi Akar, 1. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman, 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük, 3. Ordu Komutanı Org. Ahmet Turmuş, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay ve Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in katıldığı toplantı 4 Ağustos tarihine kadar sürecek. Toplantıda disiplinsizlik ve ahlaki durum nedeniyle TSK'dan ayrılmasına karar verilecek personellerin, Suriye'de yaşanan olayların ve terör eylemlerinin de ele alınması bekleniyor.

-ERDOĞAN: "TÜRKİYE BARIŞ VE İSTİKRARIN TEMİNATI"-

Toplantı öncesinde Şura üyeleri ile birlikte Anıtkabir'e çelenk koyan Başbakan Erdoğan, Anıtkabir özel defterine yazdığı yazıda küresel ve bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada barış ve huzurun sağlanması için katkı vermeye devam ettiğini, tarihin Türkiye'ye yüklediği insani ve vicdani sorumluluk gereği bölgedeki çatışmaların son bulması, dost ve kardeş halkların barış içinde yaşaması için samimi gayretlerini sürdürdüğünü belirtti. Erdoğan, yazısında, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de kadim tarihinden ve şanlı zaferlerinden aldığı ilhamla güçlü, modern ve caydırıcı yapısıyla ülkemizin güvenliğinin, bölgemizin barış ve istikrarının teminatı olmaya devam ediyor. Bu şuurla yürüttüğümüz Yüksek Askeri Şura çalışmalarının, ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.



Anka