İstanbul Barosu'ndan yapılan açıklama şöyle;

Dün ABD Büyükelçiğinin Telaviv'den Kudüs'e taşınması kararının fiilen gerçekleştirilmesi ile başlayan sürecin Gazze'de yarattığı cinayetler, insanlık tarihine, utanç duyulacak bir gelişme olarak yansıyacaktır.                      
 
Çok kısa bir süre önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan bir oylamada "ezici" bir çoğunluk kararıyla ortaya konulan ve uluslararası hukuk açısından önemli bir sonuç ifade eden Kudüs kararı, ABD tarafından yok sayılabilmiştir. Bu karara rağmen ABD'nin büyükelçiliğini taşıması bir siyasal tercih olmanın ötesinde, dünyaya ve hukuka meydan okumayı ifade etmektedir. ABD'nin kendisinde bulduğu bu gücün en kısa anlatımı, tek kelime ile "emperyalizm"dir. Emperyalizmin Ortadoğu'da körüklemeye devam ettiği bu yeni yangın, cinayetlerle biçimlenmiştir. Dün Gazze'de kaybedilen 60 can, ABD Emperyalizminin İsrail'e verdiği cesaretin sonucudur. Cinayet işlemeyi huy edinmiş İsrail'in, Filistin Devletinin bağımsızlık mücadelesini bu yolla engelleyebileceğini düşünmesi, tam anlamıyla boş bir hayaldir.
 
Üç semavi dinin kutsal mekanı konumunda bulunan ve müslümanlar açısından da ilk kıble kabul edilen Mescid-i Aksa'yı barındıran Kudüs'ün bu konumunu barış adına, bir fırsat olarak kabullenip kullanmak yerine, salt bu değerleri nedeniyle savaşın bir sebebi olarak görüp kullanmak, sadece emperyalizmin doyumsuzluğuyla açıklanabilir.
 
Türkiye bu kararların tarafıdır. Bu bölgenin dengesi konumunda bulunan ülkemizin Filistin Halkıyla kuracağı dayanışma, direnişin de umudu olacaktır. ABD'nin yarattığı bu oldu-bittiye rıza göstermeyen kararlı bir siyaset oluşturulması, geleceğin daha da kararmaması için çok önemlidir. Türkiye için "milli" sayılması gereken bu politik yaklaşım, Filistin davasının ilk gününden bu yana şekillenmiş olan ve Türk Halkının büyük çoğunluğu tarafından içselleştirilmiş dış politika yaklaşımlarının ürünüdür. Türk Halkının Filistin Halkıyla aynı kader, kıvanç ve tasayı paylaşmaya hazır olduğu hissettirilmelidir. Uluslararası hukuku ve o arada BM kararlarını  görmezden gelen ABD'nin bu çirkin yüzü, tüm dünyaya açılmalı ve bu siyasetin barındırdığı sahtecilik, tıpkı Vietnam'da, tıpkı Irak'ta olduğu gibi günyüzüne çıkmalıdır.                                            
 
İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI