İstanbul Üniversitesi, Baran Kaya’nın “başarısız” olduğunu KYK’ya bildirmiş ve bunun üzerine de KYK, Baran Kaya’nın bursunu 2011 yılında krediye çevirdi. Baran Kaya’nın aynı hesabına para yatmaya devam etti, fakat KYK bursun kesilip krediye çevrildiğini o dönem üniversitede okuyan Baran Kaya’ya bildirmedi. Baran Kaya, burs yerine kredi aldığını yıllar sonra okulu bitirince anladı. KYK, Baran Kaya’ya 9 bin 879 lira 25 kuruş borç çıkardı.

Bunun üzerine Baran Kaya İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Baran Kaya dava açma gerekçesini de Odatv’ye şöyle anlattı:

“KYK Kredi Yönetmeliği'nde de okulu tarafından başarısız yazısı gönderilen öğrencilerin bursunun kesileceğini, bu yönetmeliğe göre kredi verilebileceğine ilişkin bir madde var. Dayanak noktaları da burası. Ama bu yönetmelik maddesini bursiyere haber vermeden, otomatik olarak bursun krediye çevrilebileceği gibi yorumluyor. Ben de bunun böyle yorumlamayacağını, bana bildirilmeden bursumun krediye çevrilmesinin, hem bu başarısız yazısı işlemine itiraz hakkımı elimden aldığını hem de kredi olduğunu bilsem almayacağım bir paranın zorla tarafıma verilerek borçlandırılma işlemi kurulmasının hukuka aykırı olacağını belirterek dava açtım.”

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Baran Kaya’yı haklı bularak KYK’nın geri ödeme talebini iptal etti. Mahkeme ayrıca dava masrafları ve avukatlık ücretinin de davalı Yeditepe Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ödemesine karar verdi.

İşte o karar: