TBMM İçişleri Alt Komisyonu'nda görüşülen yeni Silah Yasası'nda, düğün ve maç magandalarına silah ruhsatı verilmesinin yolunu açacak bir düzenleme gündeme geldi. Teklif, hapis cezası bir yıldan fazla olanlara da "görev ve güvenlik" gerekçesiyle silah ruhsatı verilebilmesini içeriyor. Önerinin kabul görmesi durumunda, silahla havaya ateş ederek ölüme neden olanlar da yeniden ruhsat alabilecek. Komisyon Başkanı AK Parti'li Selami Uzun, teklifi doğruladı ancak bunun eleştirildiği gibi bir af anlamına gelmediğini savundu. Uzun, gelecek hafta komisyonda ele alınması beklenen teklifle ilgili şunları söyledi: "Hazırlanan yeni teklifte, havaya ateş etmiş de olsa, başka bir suç işlemiş de olsa, bir yıldan fazla ceza alsa dahi silah ruhsatı alabilecek. Mesela güvenlik gerektiren bir işe başlamış, milletvekili olmuş, bir şirkette genel müdür ya da yönetim kurulu üyesi olmuş, belediye başkanı olmuş. Bu durumda ruhsat alması gerekiyor. Buna bir düzenleme getirmek istiyoruz. Bunu da ildeki Jandarma, MİT, Emniyet ve Valilik temsilcisinden oluşan 4 kişilik bir komisyonun takdirine bırakıyoruz. Komisyonu yetkili kılıyoruz." Alt Komisyon üyesi CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel ise düzenlemenin bir af anlamına geldiğini söyledi, "Bu maddeyi görüşmedik ama bizim görüşümüz olumsuz" dedi. Aynı suçtan hüküm giymiş bazı kişilere ruhsat verilmemesi, bazı kişilere ise verilmesinin Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırı olacağını kaydeden Güvel, "Zaten uygulamada bu durumda olan kişiler güvenlik talep ediyor. Emniyet veremeyeceğini söylüyor ve bu durumda silah ruhsatı verilmek zorunda kalınıyor. Şimdi buna yasal bir zemin de hazırlanıyor" iddiasında bulundu.

KOLAYLAŞACAK!
Önerinin yasalaşması durumunda yaklaşık bin kişinin yararlanacağına dikkat çekildi. Komisyonun çalışmalarını sürekli izleyen Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Ayhan Akcan, teklifin silah ruhsatı almayı kolaylaştıracağı uyarısında bulundu. Akcan, şöyle dedi: "Ruhsat almak isteyenlerin yaşının 25'e yükseltilmesi gerekirken, 21 olarak bırakıldı. Tam teşekküllü hastaneden heyet raporu alınması gerekirken, tek bir doktora indirildi."

O DA MAGANDA KURBANI
Magandaların kurbanlarından biri de 8 yaşındaki Akif Can Yıldız'dı. Akif Can, 12 Temmuz 2009'da Adana'daki Seyhan Baraj Gölü kıyısında ailesiyle neşe içinde piknik yaparken canından oldu. Sıkılan bir serseri kurşun Akif Can'ın başına isabet etti. Küçük çocuk oyun oynarken yaşamını yitirdi.

SABAH