Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) düzenlediği Yargı Etiği Sempozyumu’nda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yargı üzerindeki mahalle baskısı tartışmalarına değindi. Hakimin tarafsızlığını etkileyecek öznel duygularına, ideolojisine, düşüncelerine, kutsallarına, dostluk ve düşmanlık hislerine karşı kayıtsız kalmak zorunda olduğunu söyleyen Kılıç, “Vicdan özgür değilse akıl güvenliğinden de söz edilemez.’’ dedi.


Hakimin tarafsızlığı, bağımsızlığı ve dürüstlüğünün onun onuru olduğunu ifade eden Kılıç, “Zira yönetimler sebebiyle hak ihlaline uğrayan bireylerin sığınacağı tek yer hakimlerimizin vicdanıdır. Bu ihlalleri ortadan kaldıracak olan da vicdanı özgürleşmiş yargıçlarımızdır. Yargı bağımsızlığı, anayasal ve yasal teminatlara kavuşturulurken, tarafsızlık hakimin özgür vicdanının güvencesine terk edilmiştir. Bu nedenle hakim, tarafsızlığını etkileyecek öznel duygularına, ideolojisine, düşüncelerine, kutsallarına, dostluk ve düşmanlık hislerine karşı kayıtsız kalmak zorundadır.” diye konuştu.


Sempozyumda konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise hakim ve savcılara seslendiği konuşmasında Osmanlı’nın ilk hukuk metinlerinden Mecelle’ye atıfta bulundu. Hakimlerin taşıması gereken niteliklerin Mecelle’de yer aldığını belirten Bakan Ergin, “Buna göre hakim, haki, fehim, müstakim ve emin, mekin ve metin olmalıdır. Bugünkü ifadesiyle hakim, akıllı, adaletli, anlayışlı, insanlar arası ilişkilere vâkıf, doğru sözlü, ahlaklı, güvenilen, şeref sahibi olmalıdır. Etki altında kalmamalıdır. Ciddi ve sabırlı olmalıdır.” değerlendirmesini yaptı. Yargıtay Başkanı Ali Alkan da, “Adalet hizmetinde görev alanların vicdanları üzerinde yer alan ağır yükün kaldırılmasında etik kurallara uygun davranmak en büyük yardımcıları olacaktır.” açıklamasını yaptı. 


Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ise Medeni Kanun’dan önce Mecelle’de hakimin hangi özellikleri taşıması gerektiğinin kanunla belirtildiğine vurgu yaparak, etik ilkelerin eğitimle aileden başlayarak yerleştirilebileceğini bildirdi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar da, yargının herkese adil davranmasıyla hukukun anlam kazanacağını anlattı.