Öğretim üyelerinin, mesai dışı ücretlerinin fahiş olduğu için mahkeme tarafından iptal edilmesi üzerine, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yeni ücretlerini açıkladı. Kamu yararı gözetilerek, muayenede 10, vizite ücretlerinde ise 5 liralık komik indirim, yine mahkemeye taşındı.

Edinilen bilgiye göre, merkez Osmangazi ilçesi, Panayır Mahallesi'nde oturan Beyler Mutlu, rahatsızlanan çocuğunu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Polikliniği'ne götürdü. Fakat Mutlu'dan hastasını mesai saatleri dışında getirdiği gerekçesiyle 200 lira para istendi. Meblağı fazla bulan Mutlu, yaptığı müracaatta mesai dışı öğretim üyesi muayene ücretinin 200, vizite ücretinin ise 100 lira olduğunu öğrendi. Fiyatları, pek çok özel hastaneden bile fazla bulan Mutlu, ücretlendirmenin 31 Mart 2009 tarihinde alınan Uludağ Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yürütme Kurulu kararına dayandırıldığını öğrendi.

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI
Mutlu, avukatı Nazangül Bulut aracılığıyla Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne, bu kurul kararının iptali için dava açtı. Kamu yararı gütmesi gereken Tıp Fakültesi'nin aldığı fiyatın fazla olduğunu belirtmek için Avukat Bulut, Bursa'daki A sınıfı pek çok özel hastaneden fiyatlar aldıklarını belirterek, "Aynı hizmetin 140 ile 66 lira arasında fiyatlandırıldığını gördük. Kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek, iptalini istedik" dedi.

MAHKEME İPTAL GEREKÇESİNDE KAMU YARARININ GÖZETİLMEMESİNİ GÖSTERDİ
3. İdare Mahkemesi'nde açılan davada davalı üniversite ise, mesai dışı döner sermaye üzerinden özel muayene ücreti alınmasında yasal bir mevzuata aykırılık bulunmadığını belirterek, iptal davanın reddini istedi. Fakat mahkeme yaptığı incelemede, usul yönünden bir sakınca bulmadığı uygulamanın esasına ilişkin olarak, alınan 200 lira muayene ve 100 lira vizite ücretini iptal etti. Mahkeme gerekçesinde, davalı hastanenin kamu yararını dikkate almadığını gösterdi.

Mahkeme kararı üzerine, Tıp Fakültesi Hastanesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Yürütme Kurulu yeni ücretlerin belirlenmesi için acil olarak toplandı. Mahkemenin kamu yararı gözetilmediği için iptal ettiği fiyatlandınmada için kurul da, çevre tıp fakültelerinden fiyatlar aldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 150'şer, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 140, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ise muayene ücretlerinin 150 ile 300 lira olduğu belirlendi. Tüm bu veriler ışığında kurul, muayene ücretlerini 200 liradan 190 liraya, vizite ücretini ise 100 liradan 95 liraya indirilmesine karar verdi.

Davacı Avukatı Nazangül Bulut ise, "Kamu yararı gözetmesi gereken bir kurumda, fiyatların bu kadar yüksek olması hiç doğru değildi. 7 ay süren dava süreci sonunda mahkeme kaygılarımızı haklı buldu. Ve fiyatlandırmayı kamu yararı gözetilmediği ve fahiş bulduğu için iptal etti. Kurulun 30 gün içinde toplanarak yeni fiyatları kamu yararı gözeterek açıklaması gerekiyordu. 200 liradan 190 liraya, vizite ücretini ise 100 liradan 95 liraya indirerek komik bir indirim yaptı. Bizim mücadelemiz müvekkiliminizin yanı sıra tüm insanlar içindi. Bunun da indirilmesi için gerekli müracaatımızı yaptık. Fiyatlar aşağıya çekilmelidir" dedi.


İHA