Oya ARMUTÇU-KÖLN

TÜRK yargısı, 37.5 milyon euro’ya mal olan ve çatısında helikopter pisti dahi bulunan yüksek güvenlikli Almanya Federal Adalet Mahkemesi’ni mercek altına aldı. Çatısına 4 helikopterin inebildiği bina, 585 metrekarelik alanıyla Avrupa’nın en büyük mahkeme salonuna sahip. Aylık masrafı 237 bin euro olan Köln’deki mahkemede yalnızca 4 davaya bakılıyor olması ise Türk yetkililerde şaşkınlık uyandırıyor. İstanbul’a Terörle Mücadele Kanunu ile özel yetkili mahkemeler için bir benzerinin yapılması planlanan binanın detayları şöyle: Mahkemeye gelen gazeteciler ve politikacılar dahil herkesin kimlik fotokopileri çekiliyor. Duruşmaya gelmeleri halinde milletvekilleri de dahil herkese aynı güvenlik prosedürü uygulanıyor. İzleyiciler kemerleri de çıkartılarak duyarlı kapıdan, çantaları ise x-ray cihazından geçirilip içeri alınıyor. Duruşmanın başında medya 2 dakika süreyle görüntü alıp dışarı çıkıyor.

HELİKOPTER PİSTİ

Duruşma salonunda sanıklar ses geçirmez cam duvarların arkasında oturuyorlar. Mahkeme heyeti ve avukatlarıyla mikrofon aracılığı ile konuşabiliyorlar. Sanıklarla, avukat ve izleyiciler arasında temas kurulamıyor. Savcılar, mahkeme heyetinin çaprazında daha aşağıda bir kürsüde oturuyorlar. İzleyiciler de aynı şekilde cam duvarların ardından duruşmaları izleyebiliyorlar. Duruşma salonları ses geçirmiyor. Helikopter pisti büyük duruşma salonunun çatısında olmasına rağmen gürültüsü hiçbir şekilde salondan duyulmuyor. Helikopter pistinden genellikle, ifadesi kritik önem taşıyan tanıkların getirilmesinde yararlanılıyor. Salonda video konferans ve simültane çeviri sistemi var. Duruşma salonunda, sanıkların cam duvarların arkasında oturduğu hücreden ya da helikopter pistinden direkt getirildikleri bir bölüm de olmak üzere 5 farklı giriş bulunuyor.

3’ÜNDE SİGARA İÇİLİYOR

Mahkeme salonunun zemin katında ise gözaltındaki suçluların en fazla 24 saat tutulduğu 20 hücre yer alıyor. Hücrelerden 3’ünde sigara içilebiliyor. 4 suçlu gözaltına alınmışsa ve 4’ü de sigara içiyorsa şüphelilerin hiçbirinin sigara içmesine izin verilmiyor. Hücrelere yemek cezaevlerinden getiriliyor. Hücrelerdeki battaniye ve yataklar da yanmaz malzemeden.        
 
Köln’deki bina etkiledi

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı Hürriyet’e, İstanbul’a da TMK ile özel yetkili mahkemeler için benzer bir bina ve duruşma salonu yapılmasının planlandığını ve bu amaçla Mahmutbey’de arsa tahsisi yapıldığını söyledi. Çolakkadı, mahkeme binası ve duruşma salonunu ayrıntılı şekilde inceledi ve fotoğraflarını çekti. Çolakkadı, Çağlayan Adliyesi’nde helikopter pisti olmamasını da eksiklik olarak nitelendirdi. Alman yetkililerden ayrıntılı bilgi alan Çolakkadı, güvenlik sistemleriyle ve tel örgüleriyle mahkeme binasından çok cezaevine benzeyen binayı etkileyici bulduğunu bildirdi. Çolakkadı, mühendislerin de yer aldığı bir heyetle bu modeli yeniden incelemeye gidebileceklerine işaretle “Silivri’deki duruşma salonu aslında daha büyük ancak geçici bir mahkeme olduğu için resmi olarak kayıtlarda bizim bu mahkeme yok” dedi. Ankara ve İzmir Başsavcıları ve Müsteşar Yardımcısı Kenan Özdemir de binayı fotoğrafladı.