Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar'daki resmi temaslarının ardından yurda döndü.

İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı yapan Erdoğan'ın hedefinde Türkiye ile ilgili sert bir çıkış yapan Irak Başbakanı Maliki vardı.

Şii Başbakan Maliki, hakkında tutuklama kararı bulunan Irak'ın sunni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'nin Türkiye'de bulunmasını eleştirmiş ve Türkiye'yi mezhepsel ayrımcılık yapmakla suçlayarak, "Türkiye bölgede düşman devlet haline geliyor" demişti.

Maliki’nin bu sözleriyle ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Irak veya herhangi bir başka komşusunun içişlerine müdahale niyeti olmadığı belirtildi.

Sorunun, Maliki yönetiminin ‘iktidarı tek merkezde toplama ve dışlama politikalarından kaynaklandığı’nın belirtildiği açıklamada; "Maliki’nin siyasi krizin sorumlusunu dışarıda aramak yerine bir an önce kendi halkını kucaklayan bir siyaset anlayışına yönelmesi" gerektiği ifade edildi. 

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının ardından Maliki'ye bir yanıt da Erdoğan'dan geldi.

Erdoğan, "Maliki'ye şov yapma fırsatı vermemize gerek yok" dedi.

'KEM SÖZ SAHİBİNE AİTTİR'
Maliki'ye Dışişleri Bakanlığı nezdinde cevap verildiğini hatırlatan Erdoğan şunları kaydetti:

"Sayın Maliki'ye fazla söz verirsek bu onun orada şov yapmasına fırsat verir, onun prestij sağlamasına fırsat vermemize gerek yok. Kem söz sahibine aittir diyorum. Yazılı açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi, Türkiye Irak halkını her zaman bağrına basmış, en kötü anlarında yanında olmuş bir ülkedir. O en kötü anında 48 anlaşma yapmak suretiyle Irak'a verdiğimiz değer çok açık net ortadadır.

'AYRIM YAPMAYIZ'
Bir diğer nokta da tabii, 10 yıl önce Irak'a girenler, daha yeni yeni oradan çıkıyorlar. Onlar mı içişlerine karışanlar, yoksa Irak'ın içerisindeki her kesimle... Biz her inanç grubuyla, her siyasi partiyle bugüne kadar irtibat halinde olduk, yarın da oluruz ve olmaya devam ederiz. Çünkü bu bizim zaten kardeşlik ilişkilerimizin bağıdır. Ve burada da ne Sünni ayırımı yaparız ne Şia ayırımı yaparız. Hepsiyle görüşürüz. Arabı, Kürdü, Türkmeni hepsi bizim orada kardeşimizdir.''

PKK İLE GÖRÜŞME
Erdoğan’a Katar'dayken yaptığı 'PKK'nın silah bırakması halinde güvenlik güçlerinin de operasyonları durduracağı' yönündeki açıklaması da soruldu.

Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "PKK ile yeni görüşmelerin mesajı olabilir" şeklindeki değerlendirmesine, CHP'nin hakkari mitingini hatırlatarak yanıt verdi.

Erdoğan şunları kaydetti:

"Bizi izlemeye yeni başladı her halde. Bu konularla ilgili geçmişte açıklamalarımız var. Tekrar bu konuyla ilgili açıklamayı zayi addediyorum. Biz her zaman şunu söyledik: 'Bölücü terör örgütü silahı bıraktığı anda şüphesiz ki, güvenlik güçlerimiz de hemen operasyonu keser.' Çünkü güvenlik güçlerimiz operasyona meraklı değildir. Görüşme yapmak konusunda da her zaman çok net söyledik. AK Parti olarak siyasi bir parti olarak bugüne kadar terör örgütüyle hiçbir görüşmemiz olmadı. Bu konudaki kararlılığımız aynıdır." 


NTV