Manga, Eurovision Şarkı Yarışması'nı 2003 yılında kazanan Sertab Erener'den sonra, Türkiye'nin Eurovision tarihindeki en büyük başarısını elde etti ve ikinciliği kazandı.

Manga grubu üyeleri, yarışmadan sonra yaptıkları açıklamada, "ülkelerin verdikleri puanların açıklandığı sırada çok heyecanlandıklarını, ancak bu sonucu hakettiklerini" dile getirdi.

Puan beklemedikleri bazı ülkelerden çok puan aldıklarını, puan bekledikleri bazı ülkelerden ise hiç puan alamadıklarını veya az puan aldıklarını ifade eden grup üyeleri, "Eurovision'un kendileri için büyük bir tecrübe olduğunu, kendilerini profesyonel anlamda daha çok geliştirdiklerini" söyledi.

Kendilerinin Rock grubu olmasına rağmen Eurovision'un müzik dünyası için büyük önemi bulunduğu görüşünde olduklarını da belirten Manga üyeleri, kısa bir tatilden sonra çalışmalarını sürdürmek istediklerini, çalışmalarına ara vermek istemediklerini de kaydetti.

Yarışmada Hırvatistan, Fransa ve Azerbaycan Türkiye'ye 12 tam puan verirken İsrail, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Ermenistan Türkiye'ye puan vermedi.

Birincilik Almanya'nın

Yarışmada birinciliği "Satellite" adlı şarkısıyla Alman temsilcisi Lena Meyer-Landrut kazandı. Meyer-Landrut, 19 yaşına yarışma sırasında girdi.

Sonuçların açıklanmasından hemen sonra, birinci olmayı kesinlikle beklemediğini dile getiren genç kız, çok mutlu olduğunu ve teşekkür ettiğini söyledi.

Almanya, 55 yıllık Eurovision tarihinde ikinci kez birinci olurken, bu birincilik Almanya'nın gelecek yılki yarışmanın ev sahibi ülke olacağı anlamına da geliyor.

Romanya da 162 puanla yarışmayı 3. tamamladı.

Yarışma sonuçları çeşitli eleştirilere yol açarken, Rusya devlet televizyonu sunucusu da Almanya'ya birçok ülkeden yüksek puanlar gelmesini,
"Açıkça görülüyor ki, paraya ihtiyacı olan herkes nereye döneceğini biliyor" ifadesiyle eleştirdi.

Ülkelerin yarışmacılara verdikleri puanlarda siyasi kaygıların rol oynadığının her yıl daha da belirginleştiğini, bu yılın da farklı olmadığını belirten gözlemciler, buna örnek olarak son yarışmadaki oylamada eski Sovyet Bloku ülkelerinin birbirini desteklemesini gösterdi.

Yarışmada bir de ilginç bir olay yaşandı. 2. sırada sahne alan İspanya temsilcileri bir seyircinin kendilerini performansları sırasında rahatsız ettiği gerekçesiyle tekrar sahneye çıkmak istedi. Yarışma komitesi itirazı haklı buldu ve İspanya tüm şarkıcılar sahne aldıktan sonra tekrar sahneye çıkarak performansını yineledi.

Türkiye'ye puan veren ülkeler şöyle:


Romanya 8
İrlanda 1
Almanya 10
Sırbistan 3
Arnavutluk 8
Hırvatistan 12
Bosna  10
Finlandiya 3
Slovenya 2
Estonya 6
Azerbaycan 12
Danimarka 6
Fransa 12
İspanya 3
Bulgaristan 10
Ukrayna 8
Norveç 2
Litvanya 4
Beyaz Rusya 3
İsviçre 3
Belçika 6
İngiltere 10
Hollanda 8
Makedonya 10
Gürcistan 5
İsveç 5


--------------------------------------------------------------------------------

Eurovision Şarkı Yarışması 2010 Final Yer Ülke Şarkıcı Şarkı Puan

1 Almanya Lena Satellite 246
2 Türkiye maNga We Could Be The Same 170
3 Romanya Paula Seling & Ovi Playing With Fire 162
4 Danimarka Chanée & N'evergreen In A Moment Like This 149
5 Azerbaycan Safura Drip Drop 145
6 Belçika Tom Dice Me And My Guitar 143
7 Ermenistan Eva Rivas Apricot Stone 141
8 Yunanistan Giorgos Alkaios & Friends OPA 140
9 Gürcistan Sofia Nizharadze Shine 136
10 Ukrayna Alyosha Sweet People 108
11 Rusya Peter Nalitch & Friends Lost And Forgotten 90
12 Fransa Jessy Matador Allez Olla Olé 82
13 Sırbistan Milan Stanković Ovo Je Balkan 72
14 İsrail Harel Skaat Milim 71
15 İspanya Daniel Diges Algo Pequeñito (Something Tiny) 68
16 Arnavutluk Juliana Pasha It's All About You 62
17 Bosna Hersek Vukašin Brajić Thunder And Lightning 51
18 Portekiz Filipa Azevedo Há Dias Assim 43
19 İzlanda Hera Björk Je Ne Sais Quoi 41
20 Norveç Didrik Solli-Tangen My Heart Is Yours 35
21 Kıbrıs Rum Kesimi Jon Lilygreen & The Islanders Life Looks Better In Spring 27
22 Moldovya Sunstroke Project & Olia Tira Run Away 27
23 İrlanda Niamh Kavanagh It's For You 25
24 Beyaz Rusya 3+2 Butterflies 18
25 İngiltere Josh That Sounds Good To Me 10


--------------------------------------------------------------------------------

Manga'nın performansı

Sahneye stilist Mehmet Acar tarafından hazırlanan "Que" firmasının kostümleri ile çıkan Manga, koreograf Genevieve Cleary'in koreografisi ile diğer ülkelerden değişik gösteri sundu.

Yarışmadaki tek rock grubu Manga, geleneksel Türk müziği ile modern Batı müziğini karıştırarak sunduğu sahne gösterisiyle çok başarılı şov yaptı.

Sahnede robot olarak insana dönen ve vokalist Ferman'a sarılan Natalie Marrable'ın, lazer ışıkları ile donanmış giydiği 70 kiloluk kostümü, büyük ilgiyle izlendi.

55 kilo ağırlığında olan Mararable'nin, 70 kiloluk kostümünü sahnede çıkarmakta zorlanmaması da dikkat çekti.

Manga finalde, "We could Be The Same" (Aynı Olabiliriz) parçasının Belçikalı prodüktör Hans Vrancken tarafından yapılan düzenlemesi ile sahne aldı.

Bas gitarda Cem Bahtiyar, bateride Özgür Öney ve DJ Efe Yılmaz tam rock grubuna yakışan tarzlarıyla salonda coşku yarattı.

MTV müzik kanlında kullanılan büyük şovlarına özgü görüntü, sahne ve estetik anlayışı Eurovision prodüktörleri tarafından Manga'nın Eurovision sahne şovunda kullanıldı.

Oslo'nun Telenor Arena salonunda, Norveç'in resmi televizyonu NRK'nin yönetimi altında yürütülen dev televizyon şovu, dünyanın her bir yanında yaklaşık 150 milyon kişi tarafından izlendi.

23 kamera ile canlı takip edilen yarışmada, 4500 adet ışık, 23 naklen yayın kamerası, 134 dev hoparlör kullanıldı. Norveç Prensesi ve Norveç'in gelecek Kraliçesi Mette Maret, yarışmayı salonda izledi.

Yarı finalin başlangıcından önce şovlarıyla programı renklendiren Fra Wallmans Saconoor grubu, ABBA gösterisinin ardından Türkiye'ye 2003'te Riga'da birincilik kazandıran "Everyway That I Can" adlı parçasıyla salonu coşturdu.



Cnn Türk