TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na İstanbul'da bilgi veren ANAP döneminin Ekonomiden Sorumlu Bakanı Güneş Taner 28 Şubat sonrası sürece ilişkin çarpıcı iddialar ortaya attı.

ANAP'ın Türkiye aleyhine Mavi Akım anlaşması yaptığı iddiasına karşı çıkan Taner, 'Mavi Akım'daki formül Meclis'in bile haberi olmadan değiştirildi. İlk formül serbest piyasadaki doğalgaz fiyatı üzerinden bir iskontoyla gaz alımını öngörüyordu. Yaklaşık yüzde 20 iskontoyla alınacak bir formüldü. Bu anlaşma kimin yaptığı belli olmadan kanun dışı şekilde değiştirilmiştir. Aleyhimize değiştirilmiş formül uygulanıyor' dedi.

Akşam gazetesinin haberine göre, Anasol-D Hükümeti'nin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Taner'in, komisyona 27 Haziran'da yaptığı açıklamalar şöyle:

Rusya'dan gaz getirecektik, anlaşma yaptık. Amerikalılar nota verdi, 'Bu gazı getiremezsiniz' diye iki defa nota yedik. Birinci nota Bulgaristan üzerinden gelen hatta yönelikti. 'Buradan getirmeyin'. İkincisinde daha ağır bir nota vermişlerdir, notayı Amerikan Büyükelçisi gelip bana vermiştir. Sorduğum sual şudur: 'Niye bana veriyorsun? Dışişleri Bakanı değilim'. 'Bu politikayı sizin yönettiğinizi biliyoruz' diye yanıt verdi.

MAVİ AKIM ABD ÇIKARINA TERS
Mavi Akım, Amerikan çıkarlarına ters. Amerika, 'Ruslar, para kazanacak, parayı bize karşı ekonomik tehdit olarak kullanacaklar' diye bakıyor. Dedim ki, 'Enerjimiz yok, aldığımız yakıt dünya fiyatlarının altında, ülkem için gerekeni yaptım. Amerika olarak deyin ki, '20 sene için Türkiye'ye, buradan alacağı eş miktarda doğalgazı dünya fiyatlarının yüzde 20 altında vermeyi taahhüt ediyoruz. Biz de bozalım'. 'Buna yetkim yok' dedi. 'Yoksa, bu notayı nasıl getiriyorsun? Bu notayı kim verdiyse ona söyle' dedim.

DEĞİŞTİRİLDİ, BU ŞEKLE GELDİ
Mavi Akım Projesi'nin tüm dizaynını ben yaptım. Finansmanı için parayı İtalyanlardan buldum. Riski Ruslarda olmak kaydı şartıyla, Samsun'da teslim alıyoruz ve aldığımız kadar gazın parasını öderiz. Anlaşmayı yaptığım sırada, bir formül yaptım. Maalesef o formül görevden ayrıldıktan belli bir süre sonra değiştirilmiştir. Formülüm, dünyadaki serbest piyasadaki doğal gaz fiyatları neyse onun üzerinden, yani yaklaşık yüzde 20 iskontoyla alınacak bir formüldü. Daha sonra, bu anlaşma kimin yaptığı belli olmadan kanun dışı bir şekilde değiştirilmiştir. Çünkü bu yaptığım anlaşma Meclis'ten geçti. Meclis'ten geçirilen anlaşmadaki matematiksel formül Meclis'in haberi olmadan değiştirildi, bugünkü formüle geldi.

KİM DEĞİŞTİRMİŞ, ARAŞTIRIN
Türkiye'nin aleyhine sonuç veren bu değişikliği kim yaptı, soru bu. Gidin bakın. Şimdi, ikinci kısmı. Çok söylendi, Türkiye sınırına geldi ve dağılıyor. Rusların bize teslim ettiği noktadan sonraki dağılmalar, buradan sonraki ihaleler tamamen BOTAŞ'ın Türk vatandaşlarıyla yapmış olduğu ihalelerdir. Eğer bunlar arasında bir şey arıyorsanız, o günkü hükümet, o günkü TÜPRAŞ, o günkü Enerji Bakanlığı'nın ihalelerin nasıl yapıldığına, oraya bakacaksınız. Bunun dışında bir şey yok.

28 ŞUBAT'TAKİ PAZARLIK PARASAL DEĞİLDİ
28 Şubat sürecinde siyasilerin pazarlık yaptığı konuşuluyor. Evet, pazarlık yapılmıştır ama para dönen bir pazarlık değil. Yani iktidarın kaydığı, kuvvetlerin dağıldığı bir yerde ya kuvvetli olan tarafta olacaksın yahut da kaybeden tarafta olursan bir daha seçilemezsin, ona göre herkes tercih yapmıştır.

8 FİRKATEYNİ YARI FİYATINA ALDIM
1992'de Almanya'dan alınacak 8 firkateynin fiyatını ihaleye rağmen yarı yarıya indirdim. Fırkateynin bir tanesi 450 milyon mark. İçinde topu tüfeği yok, sadece çelik gövde. Hazine müsteşarını çağırdım. 'Amerikan firkateynleri, 200 milyon marka satılıyor' dedi. İmza atmadım ve Alman Büyükelçisi'ne bu fiyata almayacağımızı söyledim. Görüşmeler oldu. Üç ay sonra Alman Dışişleri Bakanı geldi ve 8 firkateyni yarı fiyatına aldık.

BÜROKRASİDE KOMİSYON ÇETESİ VAR
Bürokraside komisyon çeteleri var. Firkateynlerin bu kadar pahalı fiyata satılmak istenmesi bundan. 8 fırkateyn bugünkü rakamla 3.2 milyar euro. Bunun yüzde 12 resmi komisyonu var. Ne eder? 300 küsur milyon dolar, yani bir geminin fiyatı komisyon alınıyor.

RAKIYI FAZLA KAÇIRAN KONUŞUYOR
Peki bu komisyoncular kim? Artık, kim bundan kapabilir, hayal gücünüze bırakıyorum. Bazı yerlerde, bazı bakanlıkları bazı seviyede yaparsanız mezara kadar taşıyacağınız sırlarınız vardır. Bizim siyasetçilerimiz, hepimiz çok boş boğazız. Rakıyı fazla kaçıran cırt diye bir yerde konuşuyor.

ÖZAL'IN ZEHİRLENDİĞİNE İNANMIYORUM
Taner, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlendiğine inanmadığını belirtti: 'Rahmetli Özal'ın ölümünde zehirlenme gibi bir unsur yoktur. Son zamanlarında aşırı kiloluydu, kalbinde ameliyat olduğu damarları yüzde 85 tıkalı, kalbine tekrar müdahale edilmesi gerekirdi. Vücut arızi bilgileri ölümün yaklaştığını belirtir hale gelmişdi. Zaten, o senenin eylül, ekim aylarında Amerika'ya tekrar gidip kuvvetli bir check-up'tan geçirilme olanakları aranıyordu. Prostat ameliyatından sonraki durumda vücudunda kanser olup olmadığını bilmiyorum. En fazla Houston'daki Methodist Hastanesi'nde Özal'ın kayıtlarında mevcuttur.' Taner, Özal'ın ölümüyle ilgili olarak sorulması gereken sorunun, Köşk'teki tıbbi eksiklikler olması gerektiğini de belirtti.