Geçen hafta İsrail basınında çıkan haberlerde, müzakere sürecinin tazminat miktarındaki anlaşmazlık nedeniyle tıkandığı ileri sürüldü. Ancak Ankara’da, İsrail tarafının Türkiye ile diplomatik ilişkileri bir an önce büyükelçilik seviyesine çıkarmak istemesinin bir başka etken olduğu görüşü hakim. Mavi Marmara müzakerelerinde yaşanan sorunların, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gazze’ye yapacağı seyahatle ilgili belirsizliğin sürmesine de neden olduğu iddia edildi.

TAZMİNAT ANLAŞMAZLIĞI
İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan resmen özür dilemesiyle başlayan müzakere sürecini tıkayan sorunların başında tazminat miktarı geliyor. İsrail basınına göre Türkiye, ilk başta baskında ölen 9 kişi ve yaralananlar için toplam 40 milyon dolar tazminat istedi. Yapılan pazarlık sonucu Türkiye bu rakamın 24 milyon dolara inmesine razı oldu. Ancak İsrail en fazla 14 milyon dolar vereceğini bildirince Ankara bunu kabul etmedi. Türk makamları bu iddialarla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, bazı teknik aksaklıkların giderilmeye çalışıldığını söylemekle yetindiler.

BÜYÜKELÇİ ISRARI
Ankara’da ortaya atılan iddia ise, İsrail’in diplomatik ilişki seviyesini yeniden büyükelçi düzeyine çıkarmakta ısrarcı olması. İsrail tarafının, “Özür dilendi, tazminat görüşmeleri başladı, bundan dolayı ilişkiler büyükelçi seviyesine çıkarılmalı. Türk tarafı bu konuda verdiği sözü yerine getirmeli” görüşünü dile getirdiği, Türkiye’nin ise buna “Tazminat meselesi sonuçlanır ve Gazze’ye uygulanan ambargo kalktıktan sonra büyükelçi konusu gündeme gelebilir” karşılığı verdiği belirtiliyor.

ZİYARETİ ETKİLİYOR
İsrail ile devam eden krizin Erdoğan’ın Gazze’ye yapmayı planladığı ziyareti olumsuz etkilediği ileri sürüldü. Erdoğan’ın bu ziyareti sadece Hamas yönetimindeki Gazze ile sınırlamak istemediği, Filistin’in bir bütün olduğunu göstermek için El Fetih yönetimindeki Ramallah’a da geçmek istediği belirtildi. Ancak Gazze’ye Mısır üzerinden Refah Sınır Kapısı’ndan gitmesi planlanan Erdoğan’ın, Gazze’den Ramallah’a geçebilmesi için İsrail’den izin alınması gerekiyor.