Sivil Toplum Örgütleri, 28 Şubat'ın yıldönümü nedeniyle TBMM önünde toplanarak, "Bir daha asla 27 Mayıslar, 12 Martlar, 12 Eylüller, 28 Şubatlar ve 27 Nisanlar istemiyoruz" dedi. Eylem yapan grup, "darbecilerin yargılanması"nı istedi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Araştırma ve Kültür Vakfı (AKV), Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), Başkent Kadın Platformu, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Özgür Eğitim Sen ve Mahrumlarla Ekonomik ve Kültürel Dayanışma Vakfı (MEKDAV) üyesi bir grup TBMM Dikmen Kapısı önünde bir araya gelerek 28 Şubat tarihinde yaşananları protesto etti. "Darbeciler yargılansın; 28 Şubat'ı unutmadık, 1000 yıl utanacaksınız; Postmodern Darbe; Kuklayı da biliyoruz, kuklacıyı da; Sahibinden satılık 2. El darbe" yazılı dövizler taşıyan grup Meclis önünde bir basın açıklaması yaptı. Grup adına yapılan açıklamayı MAZLUMDER Ankara Şube Başkanı Üstün Bol okudu. Bol burada yaptığı açıklamada, "Ordunun, yüksek mahkemelerin, medyanın, bazı siyasi çevrelerin, büyük sermayenin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının el ele vererek gerçekleştirdiği ve 100 yıl süreceği iddia edilen 28 Şubat darbesinin üzerinden 14 yıl geçti. O dönemde iş çevreleri yeşil ve dost olmak üzere iki kampa ayrıştırıldı. Siyaset dünyasının ve sivil toplumun önemli aktörleri de maalesef o süreçte darbecilere yataklık yaptı" dedi.
28 Şubat'ın bir korku imparatorluğu yaratmayı hedeflediğini ifade eden Bol, "Darbeciler başörtüsü yasağını, faili meçhulleri, insanların kurşunlanmasını, ırkçılığı, askeri vesayetin sürmesini hep istediler. Suskun, sindirilmiş, bölünmüş, birbirine düşmüş bir toplum istediler" şeklinde konuştu.

-"SÜLEYMAN DEMİREL DE YARGILANSIN"-

Darbe tehlikesinin bir daha gelmemek üzere gündemden çıkması için darbe girişiminde bulunanların ve gerçekleşmiş darbelerin sorumlularının mahkemelerde hesap vermesini istediklerini belirten Bol, "Tıpkı 12 Eylülcüler gibi fiilen darbe yapmış olan 28 Şubatçı paşalar ve Süleyman Demirel de yargılanmalıdır. Darbelere hukuki dayanak olarak kullanılan TSK iç hizmet kanununun 35. Maddesi derhal değiştirilmelidir. Askeri harcamaların denetimine ve denetim raporlarının şeffaflaşmasına imkan verecek şekilde Sayıştay yasasında değişiklik yapılmalıdır. Darbenin bir insanlık suçu olduğuna dair kanunun derhal çıkartılarak darbecilerin zaman aşımından yararlanmalarının önü alınmalıdır" dedi. Yapılan açıklamanın ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)