Zamla ilgili nihai kararı artık Kamu Görevlileri Hakem Kurulu verecek. Kurul Başkanı olarak atanan Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in rolü kilit durumda. Çünkü, 11 üyeden oluşacak Hakem Kurulu'nda sendikaları 5, hükümeti 5 üye temsil ediyor. Bu nedenle memurun ve emeklinin alacağı zamda Hakem Kurulu Başkanı olan Sayıştay Başkanı Akyel'in oyu belirleyici olacak. Akyel'in, üzerinde çok ciddi bir kamuoyu baskısı oluşacağı ve Kurul'un bu nedenle hükümetin önerdiği zam oranını en azından yarım puan yukarı çekeceği belirtiliyor. 

Önceki gece geç saatlere kadar süren toplu sözleşme pazarlığında sıcak saatler yaşandı. Görüşmeleri hükümet adına sürdüren Çalışma Bakanı Faruk Çelik, toplantılara birkaç kez ara vererek hem Başbakan Tayyip Erdoğan ile hem de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Bu görüşmeler neticesinde hükümetin teklifi toplamda 2 puan yukarı çekildi. Buna göre hükümet son teklifi 2012 için yüzde 3,5+4, 2013 içinse yüzde 3+3 oldu. 

Sendikaların hükümetin önerisini kabul etmemesi üzerine gece 24.00'e kadar görüşmelere ara verildi. Bu sürede Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Pakistan'da bulunan Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak zam teklifinin yukarı çekilmesini istedi. Ancak Erdoğan, bu isteğe bütçe dengelerini gerekçe göstererek olumsuz cevap verdi. Son umudu da boşa çıkan sendikalar bu görüşme sonrası eylem kararı aldı. 

Sendikalarla hükümet zam pazarlığında anlaşamadı. Şimdi gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda. 2,5 milyon memur ile 1,9 milyon emeklinin 2012 ve 2013'te alacağı zam miktarını Hakem Kurulu belirleyecek. Kurul'un kararında belirleyici rolü kurul başkanı olarak atanan Sayıştay Başkanı oynayacak. 11 üyeden oluşacak Hakem Kurulu'nda sendikaları temsilen 4 üye ve hükümeti temsilen 4 üye bulunuyor. Biri sendikaların önerdiği isimlerden olmak üzere 2 üye de öğretim görevlileri arasından seçildi. Böylece kurulda 5 hükümet, 5 sendika temsilcisi yer aldı. Eşitliği başkanın oyu bozacak. Bu nedenle memurun ve emeklinin alacağı zamda Hakem Kurulu başkanı olan Sayıştay Başkanı Recai Akyel belirleyici olacak. Sayıştay Başkanı Akyel üzerinde çok ciddi bir kamuoyu baskısı oluşacağı ve Kurul'un bu nedenle hükümetin önerdiği zam oranını en azından yarım puan yukarı çekeceği belirtiliyor. 

12 Eylül 2010 günü yapılan halk oylamasıyla kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı verilmesi, zam pazarlığında yeni bir döneme girilmesini sağladı. İlk kez bu yıl uygulanan toplu sözleşme süreciyle birlikte Bakanlar Kurulu'nun zam konusunda son sözü söyleme yetkisi son buldu. Yeni dönemde son sözü, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu söyleyecek. Yasaya göre Hakem Kurulu'nun vereceği karar kesin olacak. Resmî Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girecek. Hakem Kurulu'nun kararlarının kanun hükmünde olması nedeniyle memurun gözü kulağı Kurul Başkanı Akyel'de olacak. 

Yeni yasadan önce toplu görüşmede hükümetle sendikalar anlaşsa da anlaşamasa da son sözü Bakanlar Kurulu söylüyordu. Ancak Bakanlar Kurulu bu yetkisini, referandum ile toplu sözleşme masasına devretti. Anayasa'ya göre artık kararları bağlayıcı olan Kurul, Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in başkanlığında toplanarak memur zammını belirleyecek. 11 üyeden oluşan Kurul, en az 8 üyenin katılımıyla toplanacak. Kurul'un 29 Mayıs'a kadar karar vermesi gerekiyor.



Zaman