Edinilen bilgilere göre, 52 saat burada kalan bilirkişi heyeti, özellikle matbaada çalışan personelin görev alanı dışına çıkarak sisteme erişip erişemeyeceğini araştırdı. Matbaanın bilgisayar sistemine içeriden ve dışarıdan herhangi bir korsan saldırı olup olmadığı yönünde incelemelerde bulundu. ÖSYM müfettişleri de ilk bine giren adayların kitapçıklarını mercek altına aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan, YGS'deki şifreleme sistemini değerlendirebilmek için hafta sonu yapılan ALES öncesi soruların basılacağı Meteksan'ı mercek altına aldı. TÜBİTAK ve Emniyet'te görevli 5 uzman personel 52 saat boyunca matbaada kaldı. Ekibin matbaada yaptığı incelemenin ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. TÜBİTAK'ta görevli kriptoloji uzmanları, daha çok soru kitapçıkları ve bilgisayarlardaki şifreleme mantığı üzerinde yoğunlaştı. Emniyet personeli ise matbaada kurulu bulunan bilgisayarların içeri ve dışarıdaki sızmalara karşı güvenli olup olmadığını, saldırılara karşı nasıl bir güvenlik kalkanı oluşturulduğunu araştırdı. ÖSYM ile matbaa arasında oluşturulan bilgisayar sistemindeki güvenlik ağı da yakından incelendi. Polisin matbaada yaptığı tetkiklerde çalışanların 'sisteme erişim bilgi düzeyini' de mercek altına aldığı öne sürüldü. Matbaa görevlilerinin bilgisayar sistemlerindeki yetki düzeyleri de tek tek araştırıldı. Öte yandan ÖSYM Başkanı Ali Demir, ALES mağdurlarına e-mail gönderdi. Kimsenin mağdur olmayacağını belirtti. Demir, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile de bir araya geldi. Görüşmede YGS ve ALES'teki son gelişmelerin konuşulduğu öğrenildi.

İlk bin kitapçık mercek altında

Bu arada ÖSYM müfettişlerinin de talebiyle sınavda ilk bine giren öğrenciler arasında şifrelemeyi (algoritma) bilenin bulunup bulunulmadığının da araştırıldığı öğrenildi. Müfettişlerin ilk bindeki öğrencilerin kitapçıkları üzerindeki karalamalara bakacağı ve işlem yapıp yapmadıkları gibi izleri belirleyerek bu öğrencilerin kopya alıp almadığını tespit etmeye çalıştığı öne sürüldü. İlk bindeki öğrencilerin, daha önce okullarında aldıkları başarı puanları da hesaplanacak. Bu öğrencilerin son dönemde girdikleri sınavlardaki durumları ile aldıkları puanlar üzerinden de başarı durumlarının seyri incelenecek.

'Eski kadro, başkana yardımcı olmadı'

ÖSYM'de üst üste yaşanan skandallarla ilgili TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam, önemli tespitlerde bulundu. Gelişmeleri Yeni Şafak'a değerlendiren Sağlam, ÖSYM'de yeni bir yönetimin söz konusu olduğunu ve bu yeni yönetimin yeni bir sınav yapmaya çalıştığını belirterek, "Eski kadronun yeni yönetime yardımcı olmadığı görülüyor." dedi. 'Şifre' iddialarıyla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatan Sağlam, ÖSYM'deki görevlilerin ellerinden geleni yaptıklarını, öğrencinin aleyhine bir durum söz konusu olduğu takdirde bunu açıklayacağını kaydetti. "Bu durumu kurcalamamak lazım. En doğru yol yargının kararının beklenmesi." diyen Sağlam, bazı kişilerin konuyu istismar etmesi yerine ÖSYM'nin açıklamalarına itibar edilmesi gerektiğini ifade etti.



Zaman