Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, 28 Şubat sürecindeki Milli Güvenlik Kurulu toplantıları tutanaklarının açıklanamayacağını, gizli belgelerin ise savcılık değil, "yetkili mahkeme" tarafından talep edilmesi durumunda, yargılamanın ileri safhalarında gönderileceğini bildirdi.

Milli Güvenlik Kurulu, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan 28 Şubat davası duruşmasının ardından görsel ve yazılı medyada MGK tutanaklarının devlet sırrı olduğu gerekçesiyle mahkemeye gönderilmediğine dair haberler yer aldığını belirterek bir açıklama yaptı.
 
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulduğunu belirten MGK'nın açıklaması şöyle:
 
1.Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Kanunu'nun 10 uncu maddesine göre "MGK tutanakları ve görüşmeler açıklanamaz ve yayınlanamaz.
 
2.Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 125 inci maddesine göre "Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgeler, ancak mahkeme hâkimi veya heyeti tarafından incelenebilir'.
 
3.Bu çerçevede 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan MGK toplantısına ait ses kayıtları ile tutulan tutanaklar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 09.10.2012 tarihli yazı ile talep edilmiş; MGK Genel Sekreterliği, yukarıdaki mevzuat hükümleri uyarınca Başsavcılığın bu talebini yerine getirmenin mümkün görülmediğini bildirmiştir.

4.Bahse konu tutanaklar yetkili mahkeme tarafından talep edilmemiştir. Yargılamanın ilerleyen safhalarında talep edilmesi halinde mahkemeye sunulacaktır."



ANKA