Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Trabzon'a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret etti.

Burada gündeme ilişkin çeşitli açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz bir gazetecinin, "Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasını değerlendirir misiniz? Savcının kendisini terör örgütü lideri olarak değerlendirmesini nasıl karşılıyorsunuz. Tutuklamasaydı kaçar mıydı? Delilleri karartma imkanı var mıydı?" sorusunu yanıtlarken şunları söyledi:

"Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinin bir çok ilkeleri var ama en önemli ilkelerinden biri masumiyet karinesi. Herkesi aksi mahkeme kararıyla ispat edilene kadar masum kabul etmek gerekir. Hukuk devleti içerisinde bu süreci en kısa zamanda neticelendirmek Türkiye'nin lehinedir. Uzatıldığı zaman sizin de yapmış olduğu yorumlar gibi yorumlar yapılır ve bunların hiçbirinin Türkiye'ye katkı getirmeyeceğine inanıyorum. Ne kadar kısa sürede, hukuk devletinin gereği olarak, masumiyet karinesi de göz önüne alınarak bir karara bağlanırsa Türkiye'nin lehine olur diye düşünüyorum."

Yılmaz, bir gazetecinin, "Yani kendisi tutuklanmasaydı acaba kaçar ve delileri karartır mıydı?" diye sorması üzerine de, "Bu kadar söylüyorum. Hukuk devleti içindeyiz. Herkes masumiyet karinesinden yararlanır. Dolayısıyla bu göz önüne alınarak en kısa sürede bu konunun neticelendirilmesinin Türkiye'nin lehine olacağını düşünüyorum" dedi.

"12 - 13 yaşındaki çocuk oyuna gider"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Uludere olayındaki gelişmelerle ilgili bir soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:

"Hem savcılık yasak koydu. Hem Genelkurmay Başkanlığı'nın adli ve yasal soruşturması, hem İçişleri Bakanlığı'nın valilik üzerinden, hem de Şırnak Savcılığı'nın soruşturası devam ediyor. Yani 4 – 5 yerden inceleme var. Bu incelemelerle umarım gerçek ortaya çıkar. Burada kaybettiklerimiz bizim kardeşlerimizdi. Bizim canımız yandı. Genel ilkemiz şu; kendisine yapılmasını istemediğiniz hiçbir şeyi başkaları için de talep etmeyiniz. Bunların arasında çocuklar var mıydı? Evet 12 – 13 yaşında çocuklar vardı. 12 – 13 yaşındaki çocuklar oyuna gider. Kaybettiklerimizin yakınlarına sabır diliyorum. Bizim itirazımız bu ölümler üzerinden istismar yapanlaradır. Yoksa ailesinin, annesinin, babasının, kardeşlerinin bize ne söylese hakkı var."



Cnn Türk