CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet S. Kesimoğlu'nun, "Savunma Sanayi Destekleme Fonu'nun MİT ve Emniyet'in kullanımına açılmasıyla birlikte Fon'un ne kadarı MİT için kullanılacaktır?" sorusuna Yılmaz, "Henüz belirlenmiş bir rakam söz konusu değildir" yanıtını verdi.


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MİT ile Emniyet'in istihbarat ve güvenliğe ilişkin ihtiyaçlarının, Savunma Sanayii Müsteşarlığa tarafından tedarik edilmesi durumunda Fon'un kullanımının söz konusu olabileceğini ve ne tür alımların yapılacağına Başbakan'ın onayı ile karar verileceğini bildirdi.

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet S. Kesimoğlu, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'nun kullanım alanının Kanun Hükmünde Kararname ile genişletilerek Fon'un Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kullanımına açıldığını belirterek konuyu Meclis'e taşıdı.

-"MİT VE EMNİYET'İN İHTİYAÇLARI EN KISA SÜREDE KARŞILANMASI AMAÇLANDI"-

CHP'li Kesimoğlu'nun soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda savunma ve güvenliğe yönelik tedarik projelerini yönetmekte olduğunu belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetleri dışındaki diğer kurum ve kuruluşların savunma ve güvenliğe ilişkin ihtiyaçlarının da Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından tedarikinin kamu kaynaklarının maliyet etkin kullanımı açısından faydalı olacağı değerlendirilerek yasal altyapı oluşturulmuştur. Bu değişiklik ile Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçlarının tedariki için proje başlatılabilmesi ve ihtiyacın en kısa sürede karşılanması amaçlanmıştır" dedi.

-"İHTİYAÇ DURUMUNDA FON KAYNAKLARI ARTIRILACAK-

Milli Savunma Bakanı, MİT Müsteşarlığının istihbarat ve güvenliğe ilişkin ihtiyaçları ile Emniyet Genel Müdürlüğünün istihbarat ve güvenliğe ilişkin acil ihtiyaçlarının Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından tedarik edilmesi durumunda Fon'un kullanımı söz konusu olabileceğini ifade etti. Milli Savunma Bakanı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin projelerinde bir azalmanın söz konusu olmayacağının altını çizerek, "İhtiyaç duyulması halinde Fon kaynaklarının arttırılması gündeme gelebilecektir" dedi.

-FON'UN NE KADARI MİT VE EMNİYET İÇİN KULLANILACAK-

Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nun MİT ve Emniyet'in kullanımına açılmasıyla birlikte Fon'un ne kadarının MİT ve Emniyet için kullanılacağına yönelik sorulara da Bakan Yılmaz, bu tür bir ihtiyaç oluşması halinde MİT Müsteşarlığı ve Emniyet tarafından bildirilecek ihtiyaç ile birlikte değerlendireceğini belirterek, "Henüz belirlenmiş bir rakam söz konusu değildir" yanıtını verdi.

-BAŞBAKAN'IN ONAYI ARANACAK-

661 sayılı KHK'nın, MİT Müsteşarlığının ve Emniyet Genel Müdürlüğünün istihbarat ve güvenliğe ilişkin ihtiyaçlarının tedarikine izin verdiğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı, "İstihbarat ve güvenliğe ilişkin ne tür alımların bu kapsamda yapılacağına, ihtiyacın Müsteşarlığa bildirilmesini müteakip Başbakan onayı ile karar verileceğini kaydetti.

-"TSK İÇİN KISITLAMA SÖZ KONUSU OLMAYACAK"-

Milli Savunma Bakanı, TSK projeleri için bir kısıtlamanın söz konusu olmayacağına işaret ederek, şöyle dedi:
"Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda yürütülen projelerin finansmanı sadece Fon gelirleri ile olmayıp; Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden Fona aktarılan kaynağın yanı sıra Hazine Müsteşarlığı tarafından sağlanan Dış Finansman Kredisi imkanları da kullanılmaktadır." (ANKA)