TÜSİAD'ın yeni yönetimi, hedeflerini açıklamak üzere dün ilk kez basının karşısına geçti. TÜSİAD Başkanı Boyner, dersini çalışmış görüntüsü çizdi. 2010'da çalışma programlarının 15 maddeden oluştuğunu belirterek başladığı konuşmasında katsayı, Anayasa, Kıbrıs, ekonomi ve gelen her soruya içtenlikle yanıt verdi. Ancak detaylara girildikçe "O konuya henüz hazır değilim" yanıtları geldi Boyner'den... Yine de yeni yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı ilk toplantıda önemli mesajlar verdi. İşte değindiği konulardan bazıları:

MORALİMİZ İYİ: (Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Başbakan Tayyip Erdoğan 'Moralimiz bozuk' dedi. Sizin moraliniz de bozuluyor mu sorusuna) Bizim moralimiz iyi. Bozulması için sebep yok. Yeter ki sorunları ortaya koyalım ve çözüm için çalışalım.

TEK ÇARE ESNEK ÇALIŞMA: Sadece Türkiye değil, tüm dünyada yaygınlaşan istihdamsız büyüme sürecinin yeniden tekrarlanma ihtimaline karşı işgücü piyasalarına esneklik sağlamak tek çare gibi gözüküyor.

ANAYASA: Türkiye'de 2010'da demokrasinin temellerinin güçlendirilmesi ve siyasi reformların yaygınlaştırılması için öncelikli konu Anayasa reformu. Anayasa çalışmasına başlamak için hiçbir zaman geç değil. Özellikle toplumsal uzlaşma merkezi yapılacaksa belli bir zaman vermek zorundayız. Siyasi iradeyi ortaya koymalıyız. Anayasa için uzlaşma oluşturmalıyız.

YÜZDE 10 BARAJI: Yüzde 10'luk ülke barajı çağdaş dünyada örneği yok. Türkiye'de temsili demokrasinin, yeni Anayasa'nın önünde ciddi engel. 2011'de yapılacak seçim, yüzde 10 barajı ve sadece genel merkezin iradesine bağlı aday belirleme yöntemiyle yapılmamalı. Bu reform 2015'e bırakılmamalı. Böyle bir parlamento ile demokratikleşmeye gidemezsiniz. 'Türkiye hazır değil' bu biraz kolaya kaçış. Biraz da halkımıza güvenmeyi öğrenmek zorundayız.

İKNA EDİCİ SES TONU: (Gündemin yoğunluğu içinde, ses tonunuzu nasıl ayarlayacaksınız sorusuna) Ses tonumuz ikna etmeye yönelik olacak. Ama işbirliğine, uzlaşmaya da açık olacak. Yüksek çıkması gereken yerde de yüksek çıkacak.



SABAH



  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.