Arifiye İlçesinde görev yapan eğitimcilerden 25’i “Arifiye Yeniden Diriliş” isimli bir WhatsApp grubuna dahil oldu. Gruba ilçede bulunan bazı okulların müdür, müdür yardımcıları ve bazı öğretmenler üye oldu. Gruba dahil edilen isimlerden biri de İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri T. oldu. Belli sayıda kişinin üye olduğu grupta sık paylaşım yapan isimlerden biri de İlçe Milli Eğitim Müdürü T.’ydu. Yapılan kimi paylaşımlar ilçedeki bazı kamu görevlilerinin aleyhineydi. Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre; Grupta, dönemin Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş aleyhine de paylaşımların olduğu öne sürüldü. Durum 2016 yılı sonunda ortaya çıktı. Grupta yapılan bazı paylaşımlar sosyal medyaya düştü; yerel medyada haberlere konu oldu. 

SINIF ÖĞRETMENİ OLARAK ATANDI

Sakarya Valiliği, T. ile ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı 2 müfettiş görevlendirdi. Müfettişlerin hazırladığı ön raporda,
T.’nun görevden alınmasının uygun olacağı kaydedildi. 25 yıllık eğitimci T.’nun ataması Geyve İlçesinde sınıf öğretmeni olarak yapıldı. 

BAKANLIĞA KARŞI DAVA AÇTI

T., bakanlık kararının iptali için dava açtı. Sakarya 1. İdare Mahkemesinde görülen davada, T., 3 yılı  aşkın bir süredir ilçe milli eğitim müdürü olarak görev yaptığını, atamasının liyakat ilkelerine uygun olduğunu, soruşturmaya konu WhatsApp yazışmalarının ise montaj olduğunu savundu.  Bakanlık adına yapılan savunmada ise, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek, davanın reddine karar verilmesi istendi. 

GRUBU LAĞVETMESİ GEREKİRDİ

Mahkeme, tarafların savunma ve delilleri yanı sıra, müfettişlerin hazırladığı rapora dayalı olarak kararını verdi. Kararda, T. için verilen kararın hukuka ve mevzuata uygun olduğu kaydedildi. Kararda, Te.’nun amir konumunda olduğu, ilçedeki diğer tüm öğretmen ve müdürlere  eşit ilişki kurması gerektiği kaydedildi. Kararda, T.’nun, Devlet Memurları Kanunu’na aykırı hareket ettiği savunularak, kurulan WhatsApp grubunu lağvemesi gerektiği kaydedildi. 

KARAR ONANDI

T., aleyhine çıkan bu kararı İstanbul Bölge İdare Mahkemesine taşıdı. Üst mahkemeye yapılan itirazda, amir konumundaki kamu görevlilerinin WhatsApp grubu kuramayacakları veya üye olamayacakları şeklindeki bir mevzuat hükmü olmadığı kaydedildi. Dosyaya bakan Birinci İdare Dava Dairesi, geçen Ekim ayında verdiği kararda, Sakarya İdare Mahkemesinin verdiği kararı kesin olarak onadı. 

İDARİ YAPTIRIMA MARUZ KALABİLİRLER

Nuri T.’nun avukatı İbrahim Adıyaman, onama kararına ilişkin “Kamu kurumlarında da, hızlı haberleşme için WhatsApp grupları kuruluyor. Bu onama kararı ile, tüm personelin dahil edilmemesi durumunda, amir konumundaki devlet memurları hakkında soruşturma başlatılıp, idari yaptırıma maruz kalmalarının önü açıldı. Müvekkil ile birlikte, aynı grupta olan diğer kişilerin açtıkları davalarda, davacıların talepleri kabul edildi. Ancak, müvekkilin amir konumu nedeni ile, yaptığımız başvuru reddedildi.  Kararı Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Müvekkil, ilçede yanlış giden bir takım olaylara karşı olan biriydi. Kurban seçildiğini düşünüyoruz” dedi.