MÜSİAD hazırladığı "Anayasa Önerileri'ni, CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sundu.
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile başladıkları, yeni Anayasa önerileri ile ilgili takdim çalışmaları kapsamında bugün de CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na yeni anayasaya ilişkin önerilerini sunduklarını ifade etti. Çalışmalarının Türkiye'de benzeri olmayan 78 maddeden oluşmuş bütüncül bir çalışma olduğunu ifade eden Vardan, arzularının diğer sivil toplum kuruluşların da buna benzer çalışmalar yapmaları olduğunu söyledi.
Vardan, gazetecilerin yeni Anayasa çalışmaları sürecini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, çalışmaların "yoğun ve ümitvar' bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Artık top onlarda, çünkü halktan görüş bildirmesini istiyorlar, sivil toplum kuruluşlarından istiyorlar, üniversitelerden istiyorlar herkes de bu çalışmayı yapıyor, getiriyor. Getirecekler, daha zamanı var, hem bu yılsonuna hem de Nisan sonuna kadar da görüşler toplanabilecek. Aslında uzlaşılmaması için hiçbir sebep görmüyoruz biz. Ama şunu da hepimizin bilmemiz lazım, Anayasa çalışmalarının tamamlanmış olması demek, yeni Anayasanın yapılmış olması demek, Türkiye'nin çözmesi gereken bütün sorunlarını çözümü manasına da gelmiyor ama önemli bir merhaleyi atlatmış oluyoruz" dedi.

-"HSYK'NIN YAPISINI GÖRÜŞTÜK"-

Gazetecilerin sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu'nun kendilerini sıcak bir şekilde karşıladığını ve çalışmalarının "çok değerli' olduğunu belirterek, kendilerine teşekkür ettiğini ifade eden Vardan, "Çalışmanın detaylarını kendileri ile paylaştık, zaten Anayasa Profesörü olan Süheyl Bey de (Batum) oradaydı. İnceleyecekler ve bizim özellikle bu yargı sistemindeki süreçle ilgili daha yoğun bir görüşmemiz oldu, biz de oradaki maddeleri kendilerine aktardık. Tahmin ediyorum bu çalışma CHP'nin yapacağı çalışmalara da önemli katkı sağlayacaktır" dedi.
Vardan, uzun tutukluluk süreleri ve HSYK'nın yapısıyla ilgili düzenlemelere ilişkin görüş alışverişinde bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine de, "Zaten bizim HSYK'nın yapısıyla ilgili bir değişiklik çalışmamız vardı. Adalet Bakanı'nın HSYK'nın başında olmaması ve ya üyelerin seçimiyle ilgili konular, bütün bir yargı sistemiyle alakalı komple önerimiz var. Bu konuları teker teker çalıştık, kendileriyle de bunu görüştük" diye konuştu.

-"BAŞBAKAN MÜSAİT OLURSA KENDİSİNE DE İLETİRİZ"-

Vardan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'dan randevu taleplerine bir cevap gelip gelmediğine ilişkin ise, Başbakan Erdoğan'ın rahatsızlığını anımsatarak, "Onun üzerine yüklenmemiz söz konusu değil şu günlerde. Ama biz zaten AKP'den Uzlaşma Komisyonundaki yetkililere, Anmaya Komisyonu Başkanına da bu çalışmayı ilettik. Eğer Sayın Başbakan müsait olursa kendisine bizatihi iletiriz" dedi.(ANKA)
(GO/ÖMR)