TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu’nun raporunda dikkat çeken bazı ayrıntılar ortaya çıktı. Raporda, asgari ücretle çalışanlar aleyhine hükmedilen yoksulluk nafakalarının devlet tarafından oluşturulacak fondan karşılanması gerektiği belirtildi, “icra yoluyla çocuk görme uygulamasına da son verilmesi” istendi. Komisyon yetkililerinden edinilen bilgiye göre; rapordaki bazı öneriler şöyle:

ORANTISIZ BİR CEZA: Türk Medeni Kanunu’nun ‘yoksulluk nafakasını’ düzenleyen hükmüne göre, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebileceği belirtilmiştir. Saha çalışmalarında görüldüğü üzere, çok kısa süren (birkaç gün), hatta fiili birliktelik gerçekleşmemiş ve/veya eşit kusurluluk halindeki boşanmalarda, eşlerden birinin süresiz olarak yoksulluk nafakası ödemesi, bu nafakayı ödeyen eş için orantısız bir ceza haline geldiği ifade edilmiştir. Yoksulluk nafakasının süresiz olarak verilmesi, bir sorun olarak belirtilmiştir. Bunun  kadının güçlenmesinin önünde bir engel olduğu da söylenmiştir.

YOKSUL EŞE İSTİHDAM: Eşlerden birinin süresiz olarak yoksulluk nafakasını ödemesi, özellikle eşit kusur ve çok kısa süreli ve/veya fiili birliktelik olmadan sona eren evliliklerde, bu nafakanın yeni bir çatışmaya yol açmaması ve hakkaniyetli bir uygulama için, yoksulluk nafakasını ödeyecek eşin yükümlülüğünün süreli olması gerektiği, farklı ülkelerde görüldüğü gibi belirli bir sürede verilmesine ve akabinde de oluşturulacak bir fon üzerinden yoksulluk nafakasının ödenmesine yönelik ilgili kurumlarca çalışma yapılması önerilmektedir. Yoksulluk nafakasının eş tarafından ödendiği süre içinde nafaka alan yoksul eşin, sosyo-ekonomik açıdan güçlendirilmesi için meslek edindirme ve istihdam imkanlarından faydalanmasının sağlanması gerekmektedir.

FONDAN KARŞILANMALI: Yoksulluk nafakası alan eşin mağduriyeti tüm tebdirlere rağmen belirlenen süre sonunda hala devam ediyor ise yoksulluk nafakasının bahsi geçen fondan karşılanması önerilmektedir. Asgari ücretle çalışanlar aleyhine hükmedilen yoksulluk nafakalarının da oluşturulan bu fondan karşılanmasını sağlayacak düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır.

‘İcra yoluyla çocuk görme uygulaması son bulsun’

TRAVMATİK DURUM: Özellikle çekişmeli boşanmalarda, çocuk, anne babanın çatışmasının tam ortasında kalmaktadır. Bireyin ve ailenin çözüm üretim kapasitesi düşük olduğu zaman, çekişmeli geçen boşanmalarda, velayeti alan ebeveyn, diğer ebeveyn ile çocuğun görüştürülmesi konusunda zorluk çıkardığında, çocuk ile görüşme İcra Kanunu marifetiyle (icra memuru, polis, sosyal hizmet uzmanı eşliğinde) görüşme sağlanmaktadır. Bu, çocuk için travmatik bir durum olmakla birlikte çocuğu görmek isteyen ebeveyn için maddi ve manevi yıkım oluşturmaktadır. Büyük şehirlerde icra yolu ile çocuk görebilme 300-500 TL arasında harç vb masraf çıkarmaktadır. 

Çocuğun yüksek menfaati de göz önüne alınarak teslimi ve çocukla şahsi ilişki tesisine yönelik mahkeme kararlarının infazının icra dairelerinin görev alanından çıkarılması gerekmektedir.



Haber: Bahar Atakan/Milliyet