PKK’nın eski yöneticisi Taş, 2004’te Kandil’deki PKK kampına askeri helikopterle giden Öcalan’ın avukatının savaş kararı aldırdığını, bunun sebebinin AK Parti’ye karşı işbirliği olduğunu söyledi

PKK’nın eski karakutusu, Nizamettin Taş, “PKK’nın Türkiye’deki derin yapının hizmetine girdiğini ve 2004 kongresinde Öcalan’ın avukatları askeri bir helikopterle Kandil’e getirilerek yeniden savaş kararı alınmasını sağladıklarını” söyledi. 2004 yılına kadar 30 yıl örgütün yönetici kadrosunda bulunan Taş’ın anlattıklarını, Kürt aydını Ümit Fırat ve Öcalan’ın eski avukatı Ahmet Zeki Okçuoğlu da doğrulamıştı.

AK PARTİ’YE KARŞI PKK’YI KULLANDILAR

Habertürk’e konuşan Nizamettin Taş, derin yapının AK Parti iktidarına karşı PKK’yı kullandığını ve “normal olmayan şeylerin yaşandığı 2004 kongresinde savaş kararı alındığını söyledi. Taş, “O dönemde AK Parti-Ergenekon denilen derin devlet arasında çatışma vardı. AK Parti’nin tasfiyesi için PKK devreye sokuldu. Savaş kararı PKK’yı, AK Parti’ye karşı Ergenekon’un darbe girişiminin aracısı haline getirdi. PKK bilerek ya da bilmeyerek Ergenekon’un bir parçası haline geldi. Zaten bunlar sonradan ortaya çıkan darbe girişimlerinden de anlaşıldı” dedi.T aş “kongrede yaşanan ve normal olmayan şey”i şöyle anlattı:

ÖCALAN ‘TEK YETKİLİ AVUKATLARIM’ DEDİ

İki avukatı Öcalan’ın talimatıyla kongre sürecini belirledi. Bizzat tanık oldum, Öcalan’ın avukatlarını bir seferinde Kandil’e askeri helikopter getirdi. O iki avukatla birlikte birçok avukat, aylarca kamplarda kaldı. Öcalan’ın talimatını getirdiler. Öcalan, “Örgüt yönetimini dondurdum. Tek yetkili avukatlarım” diyordu.

İKİ AY BOYUNCA SAVAŞI ÖRGÜTLEDİLER

Avukatlar, iki ay örgüte neden savaş kararı alınması gerektiğini anlattı. Sonra PKK kongresi yapıldı. Savaş kararına karşı çıktık. Bir avukat ‘Başkanı temsil ediyorum. Başkanın kararıdır’ dedi. O karar çıktıktan sonra kongre tutanaklarıyla çektiğimiz görüntüleri alıp, devlete teslim ettiler. Çünkü zaten o kararı çıkarmak için onları oraya Genelkurmay içindeki derin yapı göndermişti.

Kandil’e mektup yazdırdılar

Star gazetesinden Hatice Yaşar'ın haberine göre, Öcalan yakalandıktan sonra cezaevinde, üst düzey komutan ve bürokratlarla yaptığı görüşmeleri de anlatan avukatı Mahmut Şakar “Öcalan’la birlikte yürütülen ilk görüşmeler ordu ve güvenlik birimlerinden oluşan bir komisyon tarafından gerçekleşti” dedi.

MHP’NİN DE HABERİ VARDI

Şakar şöyle devam etti: “Öcalan, bir avukat görüşmesinde, sürecin Ecevit’in bilgisi dahilinde olduğunu ifade ederken onun özel rolüne de vurgu yapıyordu. Yani siyaseten Ecevit, bu sürecin barışçıl bir yöne evrilmesinden yanaydı. Yapılan görüşmelerden MHP’nin de haberi vardı. Bir dönem Öcalan’ın PKK Başkanlık Konseyi’ne birkaç defa mektup yazmasına da izin verildi. Öcalan’ın atacağı adımların örgütte karşılık bulması için doğrudan mektuplar yazdı ve devlet bu mektupların dışarı çıkmasına izin verdi.

ÇETECİ OLDULARSA NE YAPALIM!

Ama Öcalan’ın anlattığı gibi, görüşmeler daha sonra esas itibariyle askerler ile gerçekleştirildi. Askerler o dönem Ergenekon adlı bir yapı adına görüşmediler. Doğrudan devlet ve Genelkurmay Başkanı adına görüştüler. Eğer devlet ya da onun bir kısmı çeteleşmiş ise bu Kürtlerin ve Öcalan’ın sorunu olmasa gerek.

Şakar Kandil’e helikopterle gitti

Öcalan’ın ilk avukatlarından birisi olan ancak daha sonra bırakan Ahmet Zeki Okçuoğlu da, Şakar’ın Öcalan’ın savunmasını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu’nu ‘Genelkurmay’ın bürosuna çevirdiğini’ belirterek, “...Birkaç gün sonra Mahmut Şakar büroya gelerek, ‘çok hastayım bir süre istirahat edeceğim’ diye izin istedi. Ancak herhangi bir hastalık belirtisi yoktu, turp gibiydi. Ortada bir şeylerin döndüğünü anlamıştım. Bir süre sonra diğer arkadaşlara sordum. “Ink, mınk” ettikten sonra baklayı ağızlarından çıkardılar. Mahmut Şakar PKK Başkanlık Konseyi ile görüşmek üzere Kandil Dağı’na gittiğini söylediler. Genelkurmay’ın helikopteriyle götürülmüştü PKK’nin Kandil’deki kampına. Gittikten birkaç gün sonra PKK’nin siyaseti tamamen değişti.”

O gün Kandil’e Şakar değil Öcalan gitmişti

Kürt aydını Ümit Fırat: Mahmut Şakar’ın avukat olmasına karşın ‘kurye’ olarak PKK kongresine katılması etik değil. Şakar, savaş kararını örgüte tebliğ etmeye gönderildi. Öcalan avukatlarına ‘Beni temsil ediyorsunuz’ dedi.  Şakar orada Öcalan’dı. 2004’te savaş kararı alınmasını gerektirecek durum yoktu. Eğer PKK içinde bir bölünme varsa bu avukat olarak onun ilgi alanına girmiyor. Bir görevle gönderilmiş Kandil’e. DEHAP 2004’te PKK’ya rağmen adaylar gösterdi. Öcalan bunu hazmedemedi.

Benim rolüm Kandil’de olmaktı

“2004’te Genelkurmay helikopteriyle Kandil’e gittiği ve Öcalan’ın ‘ateşkesi bitirin’ mesajı götürdüğü” öne sürülen Öcalan’ın eski avukatı Mahmut Şakar, “Öcalan’ın yakalanmasından 2004’e kadar PKK iç sorunlarla boğuştu, ayrılanlar oldu. Yeniden ‘askeri hareketlilik’ kararıyla örgüt toparlandı, güçlendi. Benim rolüm sadece Kandil’de olmaktı. Taş örgütten ayrıldıktan sonra hayal kapasitelerini bayağı geliştirdi.” dedi. (Star Gazetesi)