Kahramanmaraş'ın Pazarcık Adliyesi'nde İcra Müdürü Aşkın, Gümüşhane Adalet Meslek Lisesi'nde okuduğu dönemde ilgi duyduğu F klavyeyi kullanmayı kitaplardaki resimlere bakarak 2 yılda doğru ve hızlı bir şekilde öğrendi.

Lise eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu'nu kazanan Aşkın'ın klavyedeki başarısı buradaki hocalarının da dikkatini çekti. Yarışmalara katılmaya başlayan Aşkın, 2007'de F klavyede ilk Türkiye şampiyonluğunu kazandı.

Tanıştığı "Milli" kabul edilen F klavyenin mucidi İhsan Yener'den bir süre eğitim alan, bu alanda kendisini daha da geliştiren ve katıldığı yarışmalardan dereceler ile dönmeye başlayan Aşkın, bugüne kadar 12 Türkiye, 4 de dünya şampiyonluğu elde etti.

Klavyedeki hızı nedeniyle uluslararası organizasyonlara çağrılan Aşkın, konuşmaları anında ekrana aktarabiliyor. Aşkın, sıklıkla "Sen robot musun?" sorusuyla karşılaşıyor.


DÜNYA KLAVYE ŞAMPİYONU
Aşkın, yaptığı açıklamada, lise yıllarında daktilo hocası olmamasına rağmen kitaptaki resimlere bakarak 10 parmak klavye öğrendiğini söyledi.

Klavyeye ilgisinin lise yıllarından geldiğini anlatan Aşkın, katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettiği derecelerden duyduğu mutluluğu ifade etti.

Aşkın, son olarak 2015'de Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de ana dilde dünya klavye şampiyonu olduğunu dile getirerek, daha başarılı olabilmek için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

"ÇOK DİLDE SÜREKLİ ŞAMPİYON OLABİLİYORUZ"
Yarışmalara Türkçe'den girdiğini ancak 16 ülke dili bulunduğunu anlatan Aşkın, şöyle devam etti:
"Biz 16 ülkenin dilini bilmiyoruz fakat gördüğümüz, yazdığımız için zorlanmıyoruz. F klavyenin de bunda önemli etkisi var. Milli klavyemizi kullanıyoruz. Bunun da çok önemli katkısını görüyoruz. Yani bir İngiliz, Alman, Fransız'ın yazdığı yabancı dillerdeki metni bile F klavyede onlardan daha hızlı yazabiliyorum. Çok dilde sürekli şampiyon olabiliyoruz. Bundan da bir Türk dünyaya bedel diyebiliriz. Bunun canlı örneklerinden biriyiz."

Ülkede 10 parmak klavyenin öneminin bilinmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Aşkın, "Katıldığımız şampiyonalardan derecelerle dönüyoruz ancak yarışmalara giderken sponsor bulmakta güçlük çekiyoruz. Yani şampiyon olmak sponsor bulmaktan çok daha kolay" diye konuştu.

"İŞ YÜKÜM AZALTILIYOR"
Mesleği gereği yazı ve klavye ile çok ilişkili olduğunu ifade eden Aşkın, hızlı klavye kullanmasının avantajlarını şu sözlerle ifade etti:
"İşlerimi kısa sürede bitirebiliyorum. Vatandaşlardan olumlu tepkiler de alıyorum. Oradan kazandığım zamanı başka işlerime ayırıyorum. 2 parmak bir günde 10 dosya yapacağıma, 10 parmakla 20-30 dosya hazırlayabiliyorum. Bu da benim hem iş yüküm azaltıyor hem de vatandaşların işini daha kısa sürede bitirip mutlu olmalarına vesile oluyorum. Bir de günlük ve iş yaşamında hızlı yazmanın her şeye faydası var"

Aşkın, Türkiye'de 10 parmak klavye kullanan memur sayısının yetersizliğine dikkati çekerek, "10 parmak kullanma oranı yurt dışında oldukça fazla. Hızlı yazmanın memura da faydası var çünkü daha az yoruluyor, daha az emek veriyor." diye konuştu.