Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa paketini kısmen iptal edilmesinin ardından Milliyet gazetesi yazarı Fikret Bila'ya açıklamalarada bulundu.

Haşim Kılıç, şunları söyledi:

“Gerekçeli kararı kısa sürede yazmaya çalışacağız. O zaman durum daha net anlaşılır. Şu kadarını söyleyebilirim ki, iptal ettiğimiz ifadeler, Anayasa’nın değiştirilmesi teklif edilemez maddeleri arasında olan 2. maddesindeki demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı bulundu.

Mahkeme, Anayasa değişikliğindeki bu düzenlemelerin, devletin temel düzeniyle ilgili olduğuna karar verdi. Demokratik hukuk devleti ilkesini, devletin temel düzenini zayıflatıcı düzenlemeler olarak görüldü.

Bu karara göre, Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi’ne ve HSYK’ya atanacak adayların kurumları tarafından belirlenmesi aşamasında her üyenin ancak bir adaya oy vereceği hükmü demokratik hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmaz bulundu.

Örneğin 11 bin hakim, 7’si adli 3’ü idari olmak üzere 10 üye seçecek. 11 bin hakimden her birinin ancak bir adaya oy vermesi öngörülüyordu. Bu yüksek yargı kurulları için de geçerliydi. Bu hüküm iptal edildi. Buna göre 11 bin hakim, adaylar arasında 10 kişiyi işaretleyecek. Keza Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, YÖK gibi kurumlarda aynı amaçla yapılacak seçimlerde de 3 isim işaretlenerek adaylar belirlenecek.

Anayasa’nın 4. maddesinde yer alan değiştirilmesi teklif edilemez hükmü üzerinden gidilerek, içeriğe girilebileceği oy çokluğuyla kabul edildi. Çünkü düzenlemeler devletin temel düzeniyle ilgili görüldü.

Bu karar verildikten sonra düzenlemelerin içeriği incelendi. Anayasa Mahkemesi önüne gelen her konuya göre bu hususu ayrıca inceleyip karara bağlıyor. Bu kez de öyle oldu.”



 

ntvmsnbc