İSTANBUL - Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan ile emekli Oramiral Özden Örnek ve MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 249'u tutuklu 365 sanıklı toplam 3 ayrı iddianameden oluşan ''Balyoz Planı'' davası kapsamında görülen 77 celsede, 361 sanığın savunması alındı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanık avukatlarından Hüseyin Fatih Demir, sanık savunmalarının tamamlandığını, bundan sonra delillerin değerlendirilmesi aşamasına gelindiğini ifade ederek, tanıkların dinlenilmesine öncelik verilmesini istedi. Demir, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve gazeteci Mehmet Baransu'nun sonraki duruşmada tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen de, sanık avukatlarından Şeref Dede'nin Ömer Hayyam'ın ''Kukla'' adlı şiirinden bir bölüm okumasının ardından mahkemenin bu avukat hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatarak, bu kararı eleştirdi. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken de, şiirden dolayı suç duyurusunda bulunmadıklarını ifade ederek, suç duyurularını hangi cümlelerden dolayı yaptıklarını belirttiklerini dile getirdi.

Ülgen'in bu konuda ısrar etmesi üzerine üye Hakim Ali Efendi Peksak da, şiirin okunma tarzından dolayı suç duyurusu yapıldığını söyledi.

Mahkemenin görevsizlik kararı verilmesini isteyen Ülgen, ''Buradaki sanıkların rütbelerini alırsanız, darbe suçuyla suçlanabilir mi?'' dedi. Ülgen, davada artık savunmaların tamamlanmasından sonra delillerin ortaya konulması aşamasında gelindiğini ifade ederek, ''Delillerin tartışılması ya da delillerin ayıklanmasını yapmalıyız. Ayıkladığımız zaman daha netleşeceğiz, berraklaşacağız'' diye konuştu.

Ülgen konuşmasının sonunda dava kapsamında avukatlar olarak artık yapacak bir şeyleri kalmadığını belirterek, ''Yapacağım hiçbir şey yok. En fazla hukuk adına Taksim Meydanı'nda kendimi yakabilirim. Bu sanıkları tahliye edin'' diye konuştu. Bu arada, geçtiğimiz Pazartesi günü yapılan duruşmadaki sanık savunmalarının alınmasının ardından, 249'u tutuklu 365 sanıklı toplam 3 ayrı iddianameden oluşan dava kapsamında 4 sanığın savunması alınamadı.

16 Aralık 2010 tarihinde ilk duruşması yapılan davada, 77 celsede 361 sanık savunma yaptı. Davada bugüne kadar yalnızca hakkında yakalama kararı bulunan ancak GATA'da tedavi gördüğü için duruşmalara getirilemeyen emekli Orgeneral Ergin Saygun, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile yurt dışında bulunan sanıklar Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Ali Göznek savunmalarını veremedi.

İşte o şiir: 

Kukla 

Biz gerçekten bir kukla sahnesindeyiz 
Kuklacı felek usta, kuklalarda biz 
Oyuna çıkıyoruz birer, ikiSer; 
Bittimi oyun, sandıktayız hepimiz