Bu konuda teröristbaşı Öcalan dahil, hiçbir mahkûma ayrıcalık tanınmadığını vurgulayan Adalet Bakanlığı, Ergenekon davasının sanıklarından Mustafa Balbay'ın tutuklu olduğu için mevzuat gereği avukatlarıyla günün her saatinde görüş yapabildiğini, yakınlarıyla ise ayda 3 kez kapalı, 1 kez de açık görüşebildiğini belirtti.

Bakanlık, 8 Kasım 2011 tarihli Sözcü Gazetesi'nde yayımlanan "Apo'ya var, Vekile yok" başlıklı haber ile Saygı Öztürk'e ait "İmralı'daki hükümlü, Silivri'deki tutuklu farklı" başlıklı köşe yazısına ilişkin olarak açıklama yapılmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

"Öcalan mahkûm arkadaşlarıyla görüşüyor, voleybol oynuyor. Balbay tecritte. Spora bile tek başına çıkıyor. Yalnızlığın adamı." iddiası ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı, "İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 'Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezasına' hükümlü ve suçları gereği yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumunda barındırılan Öcalan ve diğer mahkûmlara, 5275 sayılı Kanun ve 45/1 nolu genelge hükümleri doğrultusunda tüm ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlülerine uygulanan prosedürler uygulanmakta olup, bu konuda herhangi bir ayırım yapılmamaktadır. Balbay, tutuklu bulunduğu suçun niteliği gereği ceza infaz kurumunun yüksek güvenlikli bölümünde barındırılmakta olup, kendisi kurum idaresine verdiği 03/03/2011 tarihli dilekçesinde can güvenliği nedeniyle tek kişilik odada kalmak istediğini belirtmiş, bu talebi sonrasında kurum idare ve gözlem kurulu kararıyla tek kişilik odada kalması kabul edilmiştir. Kaldığı oda 11 metrekare alana sahip olup, ayrıca 1 dolap, 1 tuvalet ve banyo, 1 çalışma odası ve 1 mutfak bölümü bulunmakta, bununla birlikte 35 metrekare ortak yaşam alanı ve müstakil 65 metrekare bahçesi bulunmaktadır. Balbay, kendi dilekçesine istinaden spor faaliyetlerinden haftalık düzenli olarak tek başına yararlandırılmaktadır." cevabını verdi.

"HABERAL TUTUKLU BULUNDUĞU SÜRENİN BÜYÜK BİR KISMINI HASTANEDE GEÇİRDİ"

"Öcalan'ın emrinde uzman doktorlar var. Sürekli kontrol altında tutuluyor. Düzenli tahlil yapılıyor. Balbay, belirli günlerde gelen doktorlardan randevu alabilirse tedavi olabiliyor. Ölse 3 gün sonra duyulur." iddiası konusunda ise bakanlık, Öcalan'ın her gün nabız, tansiyon ve kilo ölçümünü içeren günlük sağlık muayenesi şeklinde bir uygulamanın bulunmadığını vurguladı.

Diğer ceza infaz kurumlarında olduğu gibi hükümlünün talebi ve kurum doktorunun gerekli gördüğü durumlarda uzman doktor tarafından muayene edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, Balbay'ın Silivri'de bulunan tüm mahkûmlar gibi sözlü veya yazılı müracaatı doğrultusunda kurumun revir birimine günün her saatinde kısıtlama olmaksızın gidebildiği, gerekli tıbbi yardımı doktordan alabildiği, acil durumlarda da 112 Acil Servisle hastaneye gidebildiği kaydedildi.

Köşe yazısında geçen Haberal konusunda ise bu şahsın tutuklu bulunduğu sürenin büyük bir kısmının hastanelerde yataklı olarak tedavi edilerek geçtiğinin altının çizildiği açıklamada, Silivri'de tutuklu bulunduğu sürede ise her talep ettiğinde sevk zincirine göre hastanelere sevk edildiği ifade edildi.

"Öcalan'ın yemeklerine büyük önem gösteriliyor. Yemekler onun sağlık durumuna göre özel yapılıyor. Balbay aç kalmamak için sağlıksız ne bulursa yemek zorunda." iddiası ile ilgili olarak da Adalet Bakanlığı, "Ülke çapındaki tüm ceza infaz kurumlarında yemekler ayrılan ödeneğe göre yapılmakta olup, bu konuda ceza infaz kurumları arasında herhangi bir ayırım yapılmamaktadır. Hükümlü ve tutuklulara üç öğün yemek çıkarılmakta ve bizzat odalarına götürülmekte olup, mahkumlar istedikleri taktirde kurum kantininden de yararlanabilmektedir." açıklamasında bulundu.

"Öcalan, İmralı cezaevinde su sorunu olmadığı için rahat yıkanabiliyor. Balbay, Silivri cezaevinde günde 7 saat su kullanabiliyor." iddiaları için ise "Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü yaşanan su sıkıntısına ilişkin sorunun çözülmesi için gerekli yatırımlara başlanmıştır." denildi. Adalet Bakanlığı, "Öcalan'ı ailesi, avukatları, yetkililer sık sık ziyaret ediyor. Rahatça mektuplaşabiliyor. Balbay'ı sadece ailesi ve avukatları haftada sadece bir gün, o da 45 dakika ziyaret edebiliyor." iddiasına, "Hükümlü ve tutukluların avukatları ve aileleri ile görüşmeleri, 5275 sayılı Kanun ile Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelikte açıkça ve ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiş olup, bu konuda Öcalan dahil hiçbir mahkûma ayrıcalık tanınmamaktadır. Balbay, tutuklu olduğu için mevzuat gereği avukatlarıyla günün her saatinde görüş yapabilmekte, yakınlarıyla ise ayda 3 kez kapalı, 1 kez de açık görüşebilmektedir." karşılığı verildi.


Cihan