PKK’nın şehir yapılanması KCK’ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında çoğunluğu avukatlardan oluşan 37’si tutuklu 50 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması dün yapıldı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın büyük salonunda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Nuri Deniz ve kapatılan DEP’in eski milletvekili Mahmut Alınak’ın da aralarında bulunduğu 37 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Tutuklu sanıklarla çok sayıda avukat içeriye girmek isteyince zaman zaman görevlilerle avukatlar arasında tartışma yaşandı. Yoklama yapılırken bazı sanıklar Kürtçe olarak ‘buradayım’ dedi. Bir sanığın Kürtçe ‘’buradayım’’ ifadesini üzerine Mahkeme Başkanı Ekinci, ‘tam söyleyemediniz herhalde’ dedi. 
 
Görüşmeler devlet izniyle yapıldı
 
Sanıklardan avukat Doğan Erbaş, “Hepimiz Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyız. İddianamede yeni bir suç olarak Öcalan’la görüşme suçu üretilmiştir. Oysa ilgili tüm kurumların çok iyi bildiği gibi bütün avukat görüşmeleri devletin izni ve kontrolü ile yapılmıştır. Önderlik komitesi gibi illegal komite kurup işler yürütmek değildir. Böyle bir faaliyet varsa en başta müvekkilimiz dinlenmelidir. Adil yargılama yapılıyorsa müvekkilimiz Öcalan mutlaka dinlenmelidir.  Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için Öcalan dinlenilsin. Görüşmeler devletin izni ve kontrolü altında gerçekleştiğine göre bir suç işlenmesine olanak var mı?” dedi. Aynı talebi Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar da yineledi. 890 sayfalık iddianamenin bir numaralı sanığı ise avukat Mehmet Nuri Deniz. Bu arada duruşma öncesi yapılan açıklamaya Barolar Birliği Başkanı V. Ahsen Coşar ile İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal da destek verdi.
 
BDP Milletvekilleri Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de duruşmayı izleyenler arasında yer aldı. Ayrıca Paris ve Berlin barolarından bir grup avukat da salonda hazır bulundu.BDP’li Kışanak, ‘’Kürt sorunu müzakere ve diyalogla çözülmeli. Kürtler hazır” dedi.




Star