Türkiye'nin son zamanlarda yaşadığı kanlı olayların altında Öcalan'ın direktifleri olduğu yönünde güçlü tespitler yapılıyor. Avukat emekli Albay Avukat Durmuş Türemen, Öcalan'a tanınan imkânların bir başka örneğinin olmadığını anlatıyor. Öcalan'ın dünyanın tek 'imtiyazlı' terör örgütü başı olduğunu söyleyen Türemen, şöyle devam ediyor: "Peru'daki yüksek güvenlikli Piedros Gordas cezaevinde ağırlaştırılmış müebbet cezasını çeken 'Aydınlık Yol' terör örgütünün lideri Abimael Guzman Reynoso'nun avukatları aracılığıyla militanlarına haber gönderdiğine dair en küçük bir emare yoktur. Aynı şekilde Fransa'da Poissy cezaevinde müebbet hapis cezasını çeken, Ilich Ramirez Sanchez'in de içeriden talimat verdiğine şahit olmadık. Ancak Öcalan her hafta avukatları aracılığıyla örgüte talimatlar yağdırabiliyor."

Emekli Yarbay Tevfik Diker ise devletin bazı birimlerinin Öcalan'a müsamaha gösterdiğini savunuyor. Gelişmelerin, İmralı'da ciddi güvenlik zafiyeti yaşandığına işaret ettiğini söyleyen Diker, "Öcalan, İmralı'da örgütü, kimi devlet güçlerinin kendisine sağladığı imkânlarla yönetmeye devam ediyor. Ona müsamaha gösteriliyor. Haftalık görüşmeden kısa bir süre sonra mesajları, PKK'ya yakınlığıyla bilinen internet sitelerinde yayınlanıyor ve örgüt kanlı eylemlere başlıyor." şeklinde konuşuyor.

Emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları da İmralı'daki önlemlerin yeterli olmadığının ortaya çıktığını anlatıyor. İmralı'da revizyona gidilmesini istiyor. Öcalan'ın dışarıyla irtibatını sağlayanlar tespit edilip, görevden uzaklaştırılması gerektiğini söyleyen Hacımustafaoğulları, Öcalan'ın kanlı eylemlerin yapılması yönünde emir vermesine göz yumulduğunu savunuyor. Hacımustafaoğulları, "Türkiye'de binlerce mahkûm var ama Öcalan'a sağlanan imkânlar başka bir mahkûma sağlanmıyor. Türkiye'nin kaderini değiştirecek kanlı eylemlerin direktiflerini vermesine izin veriliyor. Gelişmelere bir bütün olarak bakıldığında, devletin Öcalan'ın dışarıyla bağlantı sağlanmasına imkân verdiğini görüyoruz." ifadelerini kullanıyor. Zaman