Bolu Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Tanju Özcan'ın TBMM Başkanlığına sunduğu teklif ise şöyle;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİS BAŞKANLIĞINA

Devlet Memurları Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur.

 
20.11.2012
 
Tanju OZCAN
Bolu Milletvekili
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi
 
GEREKÇE
 
Bilim ışığında ilerleyen ve her alanda başarıyı yakalayan ülkeler, hiç kuşkusuz ki bu başarıya ulaşmada eğitimi günlük siyasi polemiklerden uzak tutarak kalıcı ve ileriye yönelik "milli" eğitim politikaları izlemelerinden ve öğretmenlere hak ettiği değeri vermelerinden kaynaklamaktadır. Bu anlamda Ulu Önderimiz Atatürk'ün 100 üncü doğum günü 1981 yılından beri "Öğretmenler Günü'' olarak kutlanmaktadır.
 
Günümüzde ise çocuklarımızın geleceğine yön veren ve bu görevi büyük bir fedakârlıkla yapan öğretmenlerimiz, gerek özlük haklarında gerekse de çalışma koşulları açısından hak ettikleri değerin oldukça gerisindedirler. Bütün kötü şartlar ve olumsuzluklara rağmen, gönül verdikleri bu mesleği büyük bir fedakârlıkla yapmaya devam etmektedirler.
 
Gün geçtikçe artan öğrenci sayısına karşın okul sayısının ve öğretmen sayısının azlığı hala giderilmiş değildir. 2013 yılı merkezi bütçesi incelendiğinde eğitim ve yükseköğretime ayrılan bütçenin, eğitimin daha nitelikli yapılmasından çok, daha ziyade zorunlu harcamaların karşılanmasına yönelik bir bütçe olduğu görülmektedir.
 
AKP hükümetleri döneminde çıkarılan yasa ve yönetmeliklerin eğitim sistemindeki sorunlara kalıcı çözümler getirmekten öte, eğitimi kendi siyasi ve ideolojik çizgisine büründürme çabasının dün olduğu gibi bugünde devam ettiğinin bir göstergesidir. Bunun en önemli örneği kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yasa değişikliğinde açıkça görülmektedir.
 
Toplumdaki statüleri, ekonomik ve özlük hakları çok ileri düzeyde olması gereken öğretmenlerimizin AKP iktidara geldiğinden bu yana olarak üvey evlat muamelesi görmüş, kamu çalışanları arasında en az ücrete mahkûm edilmişlerdir.
 
Yukarda bahsedilen konular göz önüne alındığında, 24 Kasım'da kutlanan Öğretmenler Günü'nde kendilerini mesleğine adamış öğretmenlerimize, her yılın 24 Kasım günü 1 aylık maaş tutarı kadar ikramiye verilmesi o günün anlam ve önemini daha da artıracaktır.
 
DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
 
MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
 
"EK MADDE 43- Bu Kanunda yer alan Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dâhil olup fiilen öğretmenlik yapanlara derece ve kademesine bakılmaksızın her yılın Kasım ayında birinci dereceden aylık alan bir öğretmenin aylık tutarında ikramiye ödenir."
 
MADDE 2- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
 
EK MADDE 8 - 657 sayılı Kanunda yer alan Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı kapsamındaki öğretmenlik mesleğinden emekli olanlar, 657 sayılı Kanunun ek 43 üncü maddesi hükümlerinden yararlanır.
 
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.