Sanık polisin yeniden suç işlemeyeceği kanaati ve hayatını kaybeden Hüseyin Aksu'nun oğlu Çetin Aksu'nun suç nedeniyle doğrudan oluşan somut, hesap edilebilir maddi zararının bulunmaması nedeniyle cezanın ertelenmesine hükmedildi.
Diyarbakır'da 8 Ocak 2014 günü meydana gelen olayda, 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nı evine bırakıp dönen koruma polisi Cumali Yenilmez, Elazığ Bulvarı üzerinde yolun karşısına geçmeye çalışan Halk Sağlığı Müdürlüğü Personel Şube Şefi Hüseyin Aksu'ya çarptı. Hüseyin Aksu olay yerinde yaşamını yitirirken, Cumali Yenilmez ifadesi alındıktan sonra, savcılığa çıkarılmadan serbest bırakıldı. Şüpheli Cumali Yenilmez, polis merkezindeki ifadesinde hızının 50- 60 kilometre olduğunu iddia ederken, görgü tanığı Abdullatif Yurtsever ise aracın 90 kilometre civarında hızla seyrettiğini söyledi.

MOBESE KAYITLARI SİLİNMİŞ
Olaydan bir gün sonra savcılığa başvuran Avukat Gevriye Atlı Mobese görüntülerinin incelenmesini isterken, savcılığın kazadan bir ay sonra istediği Mobese kayıtlarının silindiği ortaya çıktı. Trafik polisinin düzenlediği kaza krokisinde, hayatını kaybeden Hüseyin Aksu'nun asli, sürücünün ise kısmi kusurlu olduğu belirtilince, dosya bilirkişi sıfatıyla başka bir trafik polisine gönderildi. Bilirkişi raporunda, ölen Hüseyin Aksu'nun trafiğin seri şekilde aktığı sırada karşıdan karşıya geçtiği için yüzde 80 asli kusurlu, Cumali Yenilmez'in ise yüzde 20 oranında kısmi kusurlu olduğu kaydedildi. Dosyanın gönderildiği Adli Tıp Trafik İhtisas Dairesi raporunda da Hüseyin Aksu'nun asli kusurlu olduğu ifade edildi. Bir süre sonra hazırlanan iddianamede, polis memuru Cumali Yenilmez'in 'Taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

'HUKUKSUZLUK YAPILMIŞTIR'
İddianamenin kabul edilmesinin ardından tutuksuz sanık Cumali Yenilmez'in yargılaması 6'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Sanığın katılmadığı ilk duruşmada söz alan ailenin avukatı Gevriye Atlı, sanık polis memurunun mahkeme başkanının şoförü ve koruması olduğu için baştan beri korunduğunu ve hukuksuzluk yapıldığını ileri sürdü. Avukat Atlı, "Sanık, polis merkezinde ifadesi alınıp serbest bırakılmıştır. Olay yerindeki Mobese görüntüleri ve araca tedbir konulmasını istememize rağmen kabul edilmemiştir. Mobese görüntüleri silinmiştir. Raporu hazırlayan bilirkişi, adliye çalışanı trafik polisidir" dedi.

TATİLDE OLDUĞU İÇİN DURUŞMAYA KATILMADI
Tatilde olduğu için ilk duruşmaya katılmayan sanık polis memuru, daha sonra mahkemeye başvurarak mağdur taraf olmadan ifade verdi. Olay günü saatte 50- 60 kilometre hız yoluna devam ettiğini savunan Yenilmez şöyle dedi:
"O sırada maktülün yoldan koştuğun gördüm. Frene ve kornaya bastım. Bir kaç saniye sonra kaza oldu. Maktulü görmem ve kaza arasında 2 saniye zaman geçti. Maktül koyu renk giyinmişti ve yol aydınlatmaları yanmıyordu. Maktül cama çarpıp, geriye düştü. Olayın şokundan başsağlığına gidemedim. Bir süre sonra da ailesi gitmemi istemediler. Adliye ve emniyet çevresinden kesinlikle korunma istemedim."

1 YIL 8 AY HAPİS VE ERTELEME
Dava ile ilgili kararını açıklayan mahkeme, sanık Cumali Yenilmez'i 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan alt sınırdan 2 yıl hapis cezası ile cezalandırdı. Sanığın geçmişi, yargılama sırasındaki davranışları ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri nedeniyle iyi hal indirimi uygulayan mahkeme, cezanın 1 yıl 8 aya indirilmesine hükmetti. Mahkeme, sanığın olumsuz tutum ve davranışlarının olmaması, yeniden suç işlemeyeceği konusunda kanaat oluştuğu ve hayatını kaybeden Hüseyin Aksu'nun oğlu Çetin Aksu'nun suç nedeniyle doğrudan oluşan somut, hesap edilebilir maddi zararının bulunmaması nedeniyle cezanın ertelenmesine karar verdi.


Cumhuriyet.com.tr