Edip Üzen/Memurlar.net
 
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun erkler arasındaki yeri ve yargı yetkisinin kullanılmasından anlaşılması gerekenler konusu hakkında Mevlana Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Zehra Odyakmaz açıklamalarda bulundu.
 
Odyakmaz, İdari yargı rejimi ne kadar kuvvetli olsa da Kamu Denetçiliği Kurumu'na ihtiyac olduğunu, Kurum'un bir çözüm yeri olduğunu açıkladı. Kamu Denetçiliği Kurumu yasama, yargı, yürütme erkinin altında değildir. Hukuk devleti içinde bu kurumun bir çözüm yeri olacağını vurguladı.

Kamu Denetçiliği Kurumu yargı bağımsızlığını zedelemez
 
Odyakmaz: İdari yargı idarenin açıkta kalan tutum ve davranışlarını denetler, idari yargı ve Ombudsman'ın görevi aynı değildir. Aksine birbirlerini tamamlayıcı görevleri vardır. Devlet Denetleme Kurumu Cumhurbaşkanı'nın çağrısıyla harekete geçen bir kurum olmasığna rağmen Ombudsman halktan gelen şikayetle harekete geçen bir kurumdur. Hizmetlerin işleyişi ile ilgilenir. Ayrıca Etik Kurulu'nun varlığı Kamu Denetçiliği Kurumu'nun varlığını da lüzumsuz kılmaz.

Ombudsman kötü muameleye izin vermez
 
Dava konusu olmuş bir husus bilirkişiye ihtiyaç yokken bilirkişiye gidilirse veya bilirkişiye ihtiyaç varken gidilmezse bu konu Ombudsman'ın görev alanıdışında kalır ancak tartışmaya açık bir konudur. Avukatlara Hakim'in kötü muamelesi, kararın geç yazılması, bakamayacağından fazla davaya bakılması Ombudsman'ın görev alanı içine girer. Ombudsman'ın yargı kararlarını tamamlayıcı bir fonksiyonu olduğu, idarenin sadece eylem ve işlemlerinin yanında, idarenin tutum ve davranışlarını da incelediği, yargının gözden kaçırdığı detaylara da baktığı belirtildi. Devam eden bir dava da Ombudsman uyuşmazlığı gidermiş olabilir bu durum yargıya müdahale değildir. Son söz yargıya ait olmakla birlikte idareyi iknaya çalışır.

Odyakmaz, Bir bankaya gittiğiniz zaman görevli ile iletişime geçemiyorsanız fiziki şartlardan veya görevlinin tutumundan dolayı kaynaklanıyor olabilir, aranızda yer alan mesafe fazla olabilir, otururken başka müşteri sandalyenin çok aralıklı olmamasından rahatsız olabilir vb. durumlarda yapılan şikayetler üzerine Ombudsman inceleme ve araştırma yapıp gerekli özensizliklerin düzeltilmesi için banka yönetimine tavsiye de bulunabileceğini açıkladı.