Türkiye'de yürürlüğe giren yasa ile çalışmalarına başlayan ve 29 Mart 2013'ten itibaren başvuruları kabul etmeye başlayan kamu denetçileri, Avrupa'da değişik ülkelerde bu alandaki sistemi incelemek için temaslarına başladı.
 
Danimarka, Polonya, Norveç, İsveç ve İngiltere'ye giden Türk ombudsmanlar, bu ülkelerin uygulamalarını inceledikten sonra hazırlayacakları raporlar ile kendi kurumlarına yön vermeye çalışacaklar.
 
Bu amaçla İsveç Parlamento Ombudsmanlığı'nın davetlisi olarak Stockholm'e gelen Kamu Denetçisi Mıhçak ile başkanlığını yaptığı heyette yer alan Genel Sekreter Mustafa Tutulmaz, uzmanlar Dilek Soykan ve İskender Yılmaz, İsveç Parlamentosu Baş Ombudsmanı Fura ile görüştü.
 
Ziyaretleri sonrasında basın mensuplarına bilgi veren Mıhçak, "200 yıllık İsveç ombudsmanlığı uygulamaları, kamu denetçiliği kurumumuza örnek teşkil edecektir" dedi.
 
İsveç ombudsmanlık kurumunun çalışması konusunda bilgi aldıklarını ve çok yararlı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söyleyen Mıhçak, Türkiye'ye dönüşte İsveç sistemiyle ilgili bir rapor hazırlayacaklarını kaydetti.
 
Türkiye'de, 29 Mart 2013 tarihinden bu yana 5 kamu denetçisine 1000'in üzerinde başvuru yapıldığını ve bunların 6 ay içinden karara bağlanma şartı bulunduğunu kaydeden Mıhçak, bu sayınında gelecek açısından başvuruların ne kadar çok olacağını gösterdiğini söyledi.



AA