Dün Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, memleketi Ordu'nun Aybastı İlçesi'nde Perşembe Yaylası Şenlikleri'ne katıldı. Kurtulmuş, şenlik alanında protokol için hazırlanmış tribündeki yerine geçmeden önce, Büyükşehir Belediyesi Zabıtası ekipleri, gelen İl Emniyet Müdürü Suat Çelik'in protokol sırasına oturmasına izin vermedi.

DHA’nın haberine göre Bakan Kurtulmuş'un yoğun güvenlik önlemleri altında geldiği meydanda gerginlik devam etti. Kurtulmuş, kalabalıktakileri selamlayarak protokoldeki yerine oturdu. Bu sırada Ordu Valisi Seddar Yavuz ile Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da şenlik alanında protokol için hazırlanmış tribünde oturup kendi arasında konuşurken, İl Emniyet Müdürü Suat Çelik'in korumalarıyla, onun oturmasını engelleyen Zabıta ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz'ın korumaları arasında kavga çıktı.



Yumruk ve tekmelerin havada uçuştuğu kavgada Bakan Kurtulmuş, ezilme tehlikesi atlattı. Kavganın içinde kalan Bakan Kurtulmuş, korumaları ve komandoların eşliğinde meydandan çıkarılarak güvenlik nedeniyle bölgeden hızla uzaklaştırıldı.

İşte o anlar...

Ordu Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Albay Sedat Sarıkaya, kavga ardından protokolün yanına gitmeye çalışan çevredekileri sakinleştirmeye çalıştı. Bakan Kurtulmuş'un meydanı terk etmesi üzerine, Vali Seddar Yavuz ve İl Emniyet Müdürü Suat Çelik de yoğun güvenlik önlemi altında bölgeden uzaklaştı. Özel Harekat Polisleri ve komandolar da bölgede önlemlerini sürdürürken, güreş şenliğine de kaldığı yerden devam edildi.

Türkiye Emniyet Müdürü ile Belediye Başkanı'nın kavgasını konuşuyor.
Türkiye Emniyet Müdürü ile Belediye Başkanı’nın kavgasını konuşuyor.

PEKİ KAVGA NEDEN ÇIKTI? İŞTE İDDİALAR
AK Partili Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın ismi kamuoyunun gündemine geçtiğimiz yıl 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan FETÖ tartışması ile gündeme gelmişti. Başkan Yılmaz;Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener’i kendisini “FETÖ firarisi Zekeriya Öz’ü yurt dışına kaçışıyla ilişkilendirdiğini” iddia ederek tepki göstermişti. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Enver Yılmaz, eski savcı Zekeriya Öz’ün 2015 yılında Gürcistan üzerinden yurt dışına kaçmasına yardımcı olanlar arasına adının karıştırıldığını ve bu iddiayı ortaya atan kişinin de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener olduğunu ileri sürmüştü. Yılmaz; Eylül ayında Ordu TV’deki televizyonların ortak canlı yayın programında bu iddialarını dillendirmiş, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener ve bu iddiaların TRT Haber ekranlarında ortaya atılması üzerine de o dönem TRT’nin bağlı Başbakan Yardımcılığı koltuğunda oturan Numan Kurtulmuş’a da tepki göstermişti.

NUMAN BEY’İN AÇIKLAMA YAPMASINI BEKLİYORUM
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün, TRT Haber’deki bir programda kendisiyle ilgili yaptığı eleştiriler ve Ordu’daki FETÖ soruşturmasına müdahale ettiği iddialarına da tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “O program, daha sonra iki kez banttan yayınlandı. Gün içinde tekrar yayınlanmasını kasıtlı ve art niyetli görüyorum. Bu işten de ilgili bakanın, Numan beyin çıkıp açıklama yapmasını bekliyorum” demişti.

enver-yilmaz-orta

AK SARAY’DA ERDOĞAN’LA GÖRÜŞMÜŞTÜ
Kendisine yönelik atılan iftiralarla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile Eylül ayında Ankara’da görüştüğünü belirten Başkan Yılmaz, “Zekeriya Öz’ün Gürcistan üzerinden yurt dışına kaçmasına yardımcı olanlar arasında benim adımın da olduğu söyleniyor. Zekeriya Öz’e yardım edenler belli. Failler suçunu itiraf etti. Bu bilgilerin hepsini veren şahıs bizim eski milletvekilimiz, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener. Genel Başkan Yardımcımıza ‘bu iftirayı atan şahısla bizi yüzleştirin’ dedim. Bir araya gelmedi. Ben o zaman hukuki haklarımı sonuna kadar takip ederim. Bu olayla ilgili Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza her şeyi tek tek anlattım” demişti.

BELEDİYE BİNASINDA BÖCEK ARANMIŞTI
Ordu’daki “FETÖ gerginliği” geçtiğimiz yıl Nisan ayında da farklı bir olayın yaşanmasına neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında  Ordu Cumhuriyet Meydanı’nda düzenliği referandum mitinginin ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi´ne yönelik ziyaretini iptal ederek Ordu Valiliği´ne gitmiş ve sonra buradan Giresun’a uçmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ordu-Giresun Havalimanı´ndan Ankara´ya giderken Ordu Büyükşehir Belediyesi´nde ‘böcek’ araması yapılması talimatını verdiği ortaya çıkmıştı. Ordu Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından tamamen boşaltılan Büyükşehir Belediyesi binasında, Ankara’dan gelen 6 kişilik ekip arama yapmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, belediyede ‘böcek’ arandığını doğrulamış ve herhangi bir şey bulunmadığını açıklamıştı.

Başkan Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız helikopterle Giresun´a gitti. Giresun dönüşünde Vali Bey ve il protokolüyle uğurlama amaçlı havalimanına gittik. Malum Cumhurbaşkanlığı korumalarının hassasiyet gösterdiği alanlar var. Çok dar çerçeveli bir uğurlama oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız o esnada bizzat bana, daha sonra il valimize ve Cumhuriyet Başsavcımıza, Büyükşehir Belediyesi´nde bir araştırma yapılması,
dinleme cihazı ve böcek olma ihtimaline binaen bir arama yapılması hususunda talimatlandırma yaptı. Televizyonun sökülmesi orada bir aparatın böcek olarak değerlendirilebileceğini ve büyükşehir belediye başkanıa dinlenme yapıldığı şeklinde bir kanaat oluştu. Cumhurbaşkanlığı korumaları İl Emniyet Müdürlüğü´ne bu konuyla ilgili resmi süreci devrettiler.” demişti.

GEÇEN AY MERKEZE ÇEKİLEN VALİ MÜFETTİŞ İSTEMİŞTİ
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da nisan ayında Büyükşehir Belediyesi'nde böcek aranmasıyla ilgili olarak, Ordu İl Emniyet Müdürü Suat Çelik hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talep etmişti.
Balkanlıoğlu daha sonra Haziran ayında yayımlanan genelge ile merkez valiliğine çekilmişti.

KAVGANIN SEBEBİ ‘DİNLEME CİHAZI OPERASYONU’ İDDİALARI
Ordu Emniyet Müdürü Suat Çelik ile Başkan Enver Yılmaz arasındaki ‘kavganın’ geçtiğimiz Nisan ayındaki bu operasyonun ardından başlayan gerilim sonrası yaşandığı iddia ediliyor.

YENİ VALİ: UTANMALIYIZ
Öte yandan kavgayla ilgili 2 polis başmüfettişinin görevlendirdiği öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu’nun çiçeği burnunda Valisi Seddar Yavuz ise “Ordu adına utandım, utanmalıyız” dedi. Yılmaz kendisinin de ‘tehlike’ atlattığı kavgayı şu sözlerle anlattı “Her şey herkesin gözü önünde oldu. Bu konuyla ilgili benim bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. Bütün görüntüler de ortada. Bunun üzerine söylenebilecek söz varsa, utandım sadece. Arkadaşlar utandım, Ordu adına utandım, şahsım adına utandım. Utanmalıyız, başka bir şey sormayın” dedi.
Öte yandan Başkan Yılmaz, twitter hesabından “Bugün saat 12.00’da, Aybastı Perşembe Yaylası'nda yaşananları görüntü ve delilleriyle birlikte açıklayacağım” diye yazdı. Yılmaz’ın bugün konuyla ilgili yapacağı açıklama bekleniyor.(Sözcü)