FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin açılan Genelkurmay çatı davada önemli bir gelişme yaşandı. Dün gece Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, "katılan" sıfatıyla ifade verdi.

Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın aktardığına göre, Akar ve Güler için Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi dün ara celse açtı. Akşam saatlerinde Ankara Adliyesi'ne gelen Akar ve Güler burada Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince dinlendi.

Her iki isim de önceki beyanları büyük oranda tekar ederken, bazı sanıkların kendileri hakkındaki iddialarının ise gerçeği yansıtmadığını söyledi.

"HERHANGİ BİR ŞAHSİ DÜŞÜNCEYİ AKLIMDAM BİLE GEÇİRMEDİM"

Orgeneral Akar, Genelkurmay "çatı" davasında "katılan" sıfatıyla verdiği ifadede, "15 Temmuz darbe girişimi sadece şahsıma değil, esas itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti devletine, hükümetine ve milletimize karşı yapılmıştır. Bu girişimi öğrendiğim ilk andan itibaren ülkemi ve milletimi düşünmek dışında herhangi bir şahsi düşünceyi aklımdan bile geçirmedim, tüm mesaimi ve enerjimi kanlı darbe girişimini sonlandırmak için harcadım. Bu süreçte şahsımla ilgili herhangi bir kaygı taşımadığım gibi kendimi korumaya yönelik herhangi bir düşüncem ve girişimim de olmamıştır." dedi.

Türk Hava sahasının tamamının kapatılmadığı iddiasıyla ilgili olarak Akar, "Savcılık ifademde de belirttiğim üzere tüm Türkiye'i kapsayacak şekilde hava sahasının kapatılması ile ilgili emir 18:30'da verilmiş ve 19:06'da bahse konu emir ilgili şahıs ve kuvvet harekat merkezlerine ulaşmış, 19:26 itibariyle tüm hava araçları için işlemler tamamlanmıştır. Bu husus kayıtlarda mevcuttur" ifadelerini kullandı.

Akar, kışlalardan çıkılmaması talimatının verilmemesi iddiası hakkında, "Tarafıma ulaşan ihbarın mahiyetine göre tüm tedbirler alınmış, ihbarın değerlendirilip gerekli tedbirlerin alınmaya başladığı saat itibariyle kışladaki askeri personel mesaiden ayrılmış ve sadece nöbetçi personel kışlada bulunmaktaydı, dolayısıyla ihbarın mahiyetine göre önlemlerin alınmasına başlandığı saat itibariyle kışladan ayrılmaması şeklinde bir talimatın verilmesine gerek görülmediği gibi böyle bir talimatın da pratikte bir yararı olmayacağı izahtan varestedir" dedi.

Akar ifadesinde, "Genelkurmay Başkanı'nın yanında görev yapanlar FETÖ'cü çıktı" iddiasıyla ilgili, "FETÖ'nün TSK yapılanmasındaki hususiyetleri özellikle gizlilik konusunda kullandığı yöntemler dikkate alındığında FETÖ mensubu olan TSK personelinin teşhisi ve tespiti her zaman mümkün olmamıştır, maiyetimde FETÖ'cü olduğu bilinerek herhangi bir personel istihdam edilmediği gibi istihdamına da müsaade edilmemiştir" diye konuştu.

Akar ifadesini şöyle sonlandırdı:

Ayrıca şunu söylemek istiyorum. Bu hain terör örgütü yapılanması içinde olan ve şahsıma, milletime, silah arkadaşlarıma, emniyet mensubu kardeşlerime, devletin kurumlarına, Türk Tarihi ve medeniyetimize bu derece zarar veren her bir kişiden ayrı ayrı şikayetçiyim.