(CNN TÜRK) -- Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, am 6.5 saat sonunda o kapıdan tutuklu ilk muvazzaf orgeneral olarak çıktı.

Hakkındaki suçlama, anayasal düzeni ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs.

Bu suçlamaya dayanak ise, "Balyoz darbe planı" ve "Balyoz"da Hava Kuvvetleri'nin görevli olduğu "Oraj hava harekat planı"nda Bilgin Balanlı'nın aktif rol aldığı iddiası.

Balanlı hakkındaki iddialar ne?

- Bilvanis çiftliğini bombalama hazırlığı yaptı
- Türk jetinin düşürülmesini planladı
- Askeri personeli fişledi
- Darbe planı iddialarını imha etti

O iddialara göre Bilgin Balanlı, Eskişehir'deki menzil tarikatına ait Bilvanis çiftliğinin bombalanmasından, bir Türk jetinin düşürülmesine kadar bir çok saldırıyı planladı.

Üstelik o dönem görev yaptığı Eskişehir'de irticai faliyetlerle ilgili fişleme gerçekleştirdi ve "Balyoz darbe planı" taslaklarını da imha etti.

TSK sessiz

Genelkurmay Başkanlığı, tutuklama kararı sonrası açıklama yapmadı. Sadece bu iddialar gazetelerde yer aldıktan sonra 2 Mayıs'ta kısa bir açıklama yapmış, "Bilvanis çiftliğine saldırı iddiası ile ilgili haberlerin ve o habere dayanak teşkil eden belgelerin gerçek olmadığı anlaşılmıştır" demişti.

Genelkurmay'dan yeni bir açıklama yok. Bu sürede gözler hükümet ve askerin bir araya geleceği Yüksek Askeri Şura toplantısında olacak.

Çünkü ağustos ayındaki şurada Bilgin Balanlı'nın Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi bekleniyordu.

Tutukluluk hali devam ederse Balanlı Hava Kuvetleri Komutanı olamayacak. Çünkü yasaya göre, haklarında soruşturma devam eden askeri personelin terfi ve emeklilik işlemleri yürütülemiyor.

Ama tutuksuz yargılanması durumunda ise farklı görüşler var. Bazı hukukçular, "Kuvvet komutanı olması terfi değil atama. Yani hukuki engel yok" diyor, ama aynı görüşte olmayan hukukçular da var.

Yani Balanlı hakkında soruşturma sürdüğü sürece hiçbir işlem yapılamaz, Hava Kuvvetleri Komutanı da olamaz.

YAŞ'ta ne olacak?

Bu nedenle şurada bulunacak formül önemli. İki yol var. Ya mevcut Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay'ın görev süresi bir yıl uzatılacak ya da havacı korgenerallerden biri orgeneralliğe yükseltilip Hava Kuvvetleri Komutanı yapılacak.

Tıpkı 1976'da Başbakan Süleyman Demirel'in Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral İrfan Özaydınlı yerine Korgeneral Cemal Engin'i ataması gibi.